22 август 2019 г.


Вечерта на 14 август 2019 година в сензорите на космическата сонда SOHO попада комета. Само няколко часа по-късно небесното тяло се приближава към Слънцето и се разрушава. Във видеото, заснето от апарата, е попаднала и планетата Венера – вижда се малко над звездата ни, а в лявата част на кадъра се забелязва и Марс.

Видеото е заснето с помощта на широкоъгълния спектрометричен коронограф на сондата. Този инструмент служи за проучвания на слънчевия ореол, като покрива диска на звездата ни с кръгла диафрагма (получава се нещо като почти пълно слънчево затъмнение, но в миниатюрен формат).

Космическото тяло, което се „забива“ в Слънцето, е от т.нар. околослънчеви комети на Крейц – група небесни тела с различен размер, които обикалят около звездата ни по много разтеглена елиптична орбита. В най-близките точки от траекториите им на движение тези комети се приближават на едва няколко хиляди километра от Слънцето. Смята се, че кометите на Крейц са фрагменти от съществувала някога по-голяма комета.



Основната задача на сондата SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) е изучаване на Слънцето. Приборите на борда на апарата в автономен режим събират информация за състоянието на слънчевата атмосфера, дълбоките слоеве на звездата, слънчевия вятър и активността на слънчевата корона. С помощта на сондата са открити и над три хиляди комети.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...