25 август 2019 г.


Лазерно-интерферометричната гравитационно-вълнова обсерватория (LIGO) и Virgo (детектор на гравитационни вълни, работещ в Европейската гравитационна обсерватория), вероятно са открили черна дупка, която поглъща неутронна звезда. Ако бъде потвърдена версията за случващото се, това ще е първият случай на регистриране на катаклизъм от този вид.

Все още изследователите от обсерваторията анализират данните, за да установят със сигурност какво точно е породило гравитационните вълни. Те представляват микроскопични колебания в пространство-времето и се предизвикват от масивни, ускоряващи се обекти.

По-рано LIGO и Virgo уловиха за пръв път гравитационните вълни, породени от сливащи се двойка черни дупки и от сблъскващи се неутронни звезди. Физикът Дениъл Холц от Чикагския университет е категоричен, че регистрираното сега явление е нещо съвсем ново. „Засега е ясно, че не прилича на това, което по-рано открихме с голяма доза достоверност“, казва той.

През месец април 2019 година учените забелязват предварителните признаци на сближаване между черна дупка и неутронна звезда, но уловеният сигнал се оказва прекалено слаб.



Новото откритие позволява да се открият по-значими доказателства за стълкновения и поглъщания. Изследователите са разчели, че катаклизмът се е случил на разстояние около 900 милиона светлинни години от Земята. Сега астрономите провеждат наблюдения с телескопи на тази област от небесния свод, за да открият някакво излъчване, което може да се регистрира в следствие на подобно мащабно сливане.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...