26 август 2019 г.


13 века преди новата ера ахейци и спартанци обсаждат град Илион (или както е по-известен – Троя). Обсадата, която някои наричат и „Нулевата световна война“, е продължителна и е възпята в епичната поема „Илиада“, чието авторство се приписва на древногръцкия поет Омир. Мнозина историци от древността твърдят, че произведението е любимото четиво на Александър Велики: прочутият пълководец винаги държал при себе си свитъците с поемата.

Първият човек, който започва разкопки на хълмовете Хисарлък в търсене на митичната Троя, е немският предприемач и археолог-любител Хайнрих Шлиман. През 1870 година той предприема мащабни изкопни работи, които в крайна сметка се увенчават с успех и му носят световната слава на откривателя на древния Илион. С решение на турското правителство 2018 година беше обявена за „Година на Троя“. Така беше отбелязана 20-тата годишна от обявяването на археологическия обект за част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Археолозите обаче, след провеждане на нови разкопки в северозападната турска провинция Чанаккале, са на мнение, че има основания да се смята, че районът е населяван повече от шест века по-рано, отколкото беше известно към момента. Древната Троя е разрушавана и възстановявана неведнъж. Градът е рухвал след войни, пожарища и земетресения. През изминалите почти  160 години от откриването на останките му, са разкопани общо 10 културни слоя от поселения, всеки от които е номериран от Троя I до Троя XI. През тази година е открит нов културен слой, който експертите са решили да бъде обозначаван като Троя 0.

От това следва, че Троя е основана приблизително около 3500 г. пр.н.е. Като се съди по слоевете от по-ранни разкопки, на това място непрекъснато са живели хора в периода от около 3000 г. пр.н.е. и до 1300 година от нашата ера. Или казано по друг начин, от дълбока древност – далеч преди Омир да възпее Троя – и до периода на залеза на Византия.



Освен уточненото време, по което е основано поселение на мястото на бъдещата Троя, учените са направили и друго важно откритие – светилище, което е предшествало появата на най-стария от градовете, носил името Илион. Археолозите възлагат големи надежди на разкопаното езическо капище, тъй като са налице всички предпоставки да се смята, че находката ще даде нова информация за бита на представителите на древните цивилизации, населявали района.


Професор Рюстем Аслан от археологическия факултет на университета на Чанаккале, който ръководи разкопките в Троя, в интервю за турската агенция Anadolu отбелязва, че той и колегите му са открили третото светилище в древния град. Едва трети храм за почти 160 години непрекъснати археологически разкопки – това е много важна находка.

По думите на проф. Аслан, разкопките в Троя, която се намира недалеч от село Тевфикие, започват още през 1863 година от любителя-археолог Франк Калверт. Ученият подчертава, че откриването на новото светилище е от изключителна важност, тъй като ще окаже влияние върху разбиранията не само за историята на Троя, но и за целия Анадол.

„През този сезон на археологически разкопки имаме впечатляващи резултати. Те касаят най-вече района на южните порти на Троя. Стигнахме до извода, че в Троя е разкрит нов историко-културен контекст, който засяга по-конкретно елинистично-римския период в историята на града“, казва проф. Аслан.



Находките от последните проучвания повдигат завесата за връзките на града с анадолската и хетската култури, както и ролята, която Троя е изиграла в развитието на Западния Анадол.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...