2 август 2020 г.

Снимка: NASA
От време на време, космическият телескоп на NASA „Хъбъл“ заснема по по-интересен или необичаен начин обект – да речем, спирална галактика. Перспектива под остър ъгъл, както е в конкретното изображение, например, ни кара да изпружваме вратове, за да надникнем над светещата завеса, за да надникнем в светлия център на галактиката, уловена от „Хъбъл“.

В случая с NGC 3169 завесата, зад която се опитваме да видим какво има, е гъст прах, разпределен в спиралните ръкави на галактиката. Космическият прах е съставен от разнообразни частици, в това число воден лед, въглеводороди, силикати и други твърди материали. Произходът на тези частици също е от всевъзможни източници – от останките от образуването на нови звезди и планети, до молекули, променени през милионите години, когато са били подложени на лъченията от звезди.



NGC 3169 се намира на около 70 милиона светлинни години от нас, по посока на съзвездието Секстант. Тя е част от групата галактики Лъв I, която подобно на Локалната група, в която влиза нашата родна галактика, Млечния път, е част от по-голямата галактическа структура, която експертите обозначават като Суперклъстера Дева.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...