3 август 2020 г.


Учени от Швейцарското висше техническо училище в Цюрих са проучили реакцията на мозъка на силен стрес. Изводът, до който достигат, е, че в резултат на негативни събития се отключват химически процеси, които необратимо променят начина на взаимодействие на невронните мрежи в мозъка.

Експертите са провели експеримента с гризачи. Основният въпрос, на който търсят отговор е, какво управлява координираните взаимодействия на живия организъм, когато е подложен на силен стрес; в такива моменти за броени секунди в мозъка, за да може да се вземе решение, се задействат множество синхронно протичащи процеси.

Екипът се е фокусирал върху проследяване на концентрациите на норадреналина, която рязко се повишава в моменти на драматични събития. За целта, учените генетично са редактирали мозъка на гризачи, за да могат точно да контролират освобождаването на този невротрансмитер. След това с помощта на томография са сканирали мозъка на мишките, участващи в експеримента.


Оказва се, че отделянето на норадреналин мигновено реконструира невронните мрежи в мозъка, за да могат да работят едновременно и в синхрон. Всичко това се случва за части от секундата. Най-значими са промените в участъците от мозъка, които отговарят за обработката на сензорните дразнители, както и в амигдалата (или бадемовидното тяло, както се нарича още) – „епицентърът“ на системата за реакции.



Вследствие на такива стресови въздействия, с течение на времето „ехото“ от преживяното може да се превърне за организма в хронична тревожност и дори в панически атаки, твърдят учените. Норадреналинът не само служи за задействане на комуникациите между невронните мрежи, но и въздействието му се оказва далеч надхвърлящо предположенията на авторите на изследването.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...