24 август 2019 г.


Докато гледаме нощното небе, може да забравим, че планетата ни е в постоянно движение. Напротив, създава се впечатление, че нощното небе се върти около нас. Американският астрофотограф Арие Ниренберг е заснел таймлапс видео, което показва същинското състояние на нещата. Авторът на клипа е правил снимка на всеки 12 секунди в продължение на около три часа. Така се получава нагледно представяне на въртенето на Земята спрямо Млечния път.

Първоначалната идея на Ниренберг е да заснеме сияещия Млечен път като фон за околния пейзаж – водохранилище, но се оказва, че достъпът до водоема е забранен. И понеже не открива нищо интересно наоколо, което да си струва да бъде снимано, Арие решава да направи снимките по по-различен и интересен начин.

За целта използва много разпространен инструмент в астрофотографията – статив за екваториално монтиране. Инструментът позволява телескопа (или друг уред за астрономически наблюдения) да се монтира така, че една от осите му да бъде паралелна на земната ос (и съответно – перпендикулярна на небесния екватор).



При движението си по орбитата си около Слънцето, планетата ни се върти и около въображаемата ос, свързваща северния и южния полюс. Скоростта, с която се осъществява завъртането около оста е приблизително 1600 км/час. За пълното завъртане – т.е. за един цикъл, наричан звезден ден – на Земята са ѝ необходими почти 24 часа (23,9344696 часа). Инструментът за екваториално монтиране се върти със същата скорост и паралелно на същата ос, но в противоположно направление.


По този начин Млечният път на видеото се оказва „фиксиран“, а като цяло се създава и точна нагледна картина на движението на Земята.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...