24 август 2019 г.


Изследователи от Морския археологически тръст (МАТ) са проучили обект в крайбрежните води на Великобритания, който се оказва най-старата известна на науката за момента „корабостроителница“.

Учените са установили, че мястото е служило за създаването на плавателни съдове преди около 8000 години. Това е с 2000 години по-ранна находка, отколкото най-древната „корабостроителница“, откривана по-рано.



Обектът се намира в края на потънала палеодолина край скалата Боулднор. В момента се намира на дълбочина от 11 метра. Открит е още през 1999 година, но едва сега разполагаме с технологиите, които позволяват да бъде проучен.



При обследването на обекта, който някога е бил част от сушата, са открити почти 1000 обработени камъка и инструменти, около 100 фрагмента от обработена дървесина, фрагменти от въжета и други артефакти. С изследването освен това, учените успяват да докажат, че на територията на Британските острови пшеницата се е появила с около 2000 години по-рано, отколкото се предполага досега.



„На обекта открихме редица доказателства за използването на технология, за която се смята, че се е появила едва няколко хилядолетия по-късно. В частност, тук е използвана „върхова“ за времето си технология за обработка на дървесина“, обяснява ръководителят на МАТ Хари Момбър.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...