23 юли 2019 г.


В един от районите на Александрия археолози са открили мозайка от римския период, съобщава сайтът на полско-египетската археологическа мисия, извършваща разкопки в района. Мозайката е украсявала пода на стая в голяма вила – вероятно триклиния (залата, отредена за приемане на гости и устройване на пиршества).


В римския период, както и малко по-късно – между I и VII век – на мястото на съвременния Ком ел-Дика в Александрия се е намирал жилищен район. Археолози от полско-египетски екип провеждат на това място разкопки от 1960 година насам. През това време са открити останки от вили, големи терми и малък театър – единственият римски амфитеатър, открит на територията на Египет. По всяка вероятност пак там се е намирал и античен „университет“ – археолозите са открили останките от структура с 22 помещения, за които се предполага, че са служили за провеждане на учебни занимания.


Новата находка е мозайка, която е украсявала пода на една от вилите, строена в периода I-III век. Предполага се, че тя е била подовата настилка на триклиния на вилата – залата, предназначена за хранене или посрещането на гости, в която римляните са се хранили излегнати на кушетки (на гръцки клиний).



Самата мозайка представлява шест хексагонални панела с размери 2,6 х 2,6 метра. Всеки отделен шестоъгълник изобразява цвят на лотус, обкръжен от орнамент, наричан гильош – вълнообразни, преплетени линии. Ръководителят на екипа, открил мозайката, Гжегож Майчерек, споделя, че този дизайн често се среща в мозайките в римските вили.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...