23 юли 2019 г.


Астрономи са открили три неизвестни звезди, които не са напълно унищожени в резултат на избухването на свръхнова. Такива обекти се наричат „зомби звезди“. Феноменът е много рядък, но все пак астрономите знаят за съществуването на няколко примера. През 2017 година, например, е открита такава звезда, която в каталозите получава означението LP 40−365. Три нови звезди, описания в публикувана наскоро научна разработка, имат много сходни характеристики с LP 40−365, включително относително големите размери и относително малката маса.

Учените предполагат, че подобни звезди трябва да бъдат класифицирани като отделен тип свръхнови - Type Iax. След взривяването на такива свръхнови, най-вероятно, оцеляват останки от избухналото първо бяло джудже. Експертите обясняват феномена с това, че заключителният взрив по нещо се различава от „нормалните“  - например, бил е с по-малка мощност. При свръхновите звезди Type lax бялото джудже бива напълно унищожено.


Според хипотезите на астрономите, когато в резултат на взаимодействието на две звезди избухва свръхнова Type Iax, основната термоядрена реакция протича вътре в някаква особена област и вследствие на това част от материята успява „да избяга“. В полза на тази хипотеза са и трите нови открити „зомби“ звезди.

В каталозите новооткритите феномени са вписани като J1603−6613, J1825−3757 и J0905+2510. Атмосферите им се състоят основно от неон, кислород и магнезий.



Към момента за този тип звезди е известно съвсем малко. Една от важните, но все още неуточнени характеристики е, на каква възраст са. Астрономите се надяват, че в бъдеще ще успеят да открият други подобни обекти и така да научат повече за предполагаемия нов тип звезди.

Цялото изследване е публикувано в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...