24 юли 2019 г.

Снимки: LMU
Археологическа експедиция от Мюнхенския университет „Лудвиг-Максимилиан“ е открила в древния шумерски град Ур останките от гигантска за времето си сграда. Зданието е имало 17 стаи и е предлагало разнообразни „съвременни“ удобства. В сайта на университета е публикувана статия, посветена на находката.

Учените провеждат разкопки в Ур – важен търговски център в Месопотамия през второто хилядолетие преди новата ера, чрез които са получили нови данни за живота на местното население. В покрайнините на града изследователите попадат на останки от голям дом. Гигантското за времето си жилище е имало 17 стаи. Принадлежало е на главния жрец на втория по важност храм в Ур. Собственикът на сградата без съмнение е принадлежал към градския елит.


Според археолозите, зданието е строено около 1835 г. пр.н.е. (Ур престава да съществува като град около 1720 г. пр.н.е.). Близо до него е открита сводеста гробница, в която са намерени останките на 24 човека. Археолозите остават изненадани от прецизността на планировката на обекта, а освен това са успели да пресъздадат интериора на сградата.


„Била е много внушителна сграда. Успяхме да определим предназначението на всяка от стаите в нея и това ни предоставя много подробна и точна информация за начина, по който са живели хората на това място преди почти 4000 години. Добре са се запазили дори кухнята и банята с тоалетна и дренажна система. От гледна точка на хигиенните условия, в тази сграда е имало идеален ред“, обяснява проф. Аделхейд Отто, директор на Института по близкоизточна археология към Университета „Лудвиг-Максимилиан“.



Учените успяват да установят и кой е собственик на сградата; ключ към това им предоставят текстовете по глинени таблици и печати, открити в зданието. Експертите по клинописно писмо Доминик Шарпен и Валтер Салабергер са разчели надписите от таблиците и печатите.


Собственикът на разкошната сграда е носил името Син-Нада. Бил е много важна личност за града. Учените са установили още, че съпругата му е участвала в управлението на храма, където съпругът ѝ е заемал най-висшия жречески пост. Това е още едно доказателство, че в Ур жените също са се обучавали да четат и пишат.



Останките, погребани в откритата наблизо гробница, дават допълнителна интересна информация. Анализите показват, че всички погребани са се радвали на добро здраве приживе и са се хранили много добре. Някои от тях са доживели до и над 70-годишна възраст.



Учените предвиждат да проведат по-задълбочени анализи на останките от гробницата, за да разберат какви храни са влизали в менюто на древните жители на Ур, както и дали между погребаните съществуват кръвни родствени връзки.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...