26 юли 2019 г.


На територията на щата Флорида обитават над милион алигатори. Популацията им сериозно е намалена при пристигането на първите европейци на континента, но след това са предприети стъпки, които довеждат до възстановяването на вида. Към момента тези земноводни не се смятат за застрашен вид. Оказва се, че те не са и чак толкова опасни за човек: статистиката сочи, че за времето между 1928 и 2009 година едва 24 са случаите, в които са загинали хора след среща с алигатор. Още 567 човека са били ухапани, в това число и с незначителни последствия. Като се вземе предвид общия брой на хората, живеещи на същата територия, то на 100 000 души се падат едва 0,06 нападения годишно.

Друг многоброен вид, който обитава Флорида, е тъмният тигров питон (лат. Python bivittatus). За разлика от алигаторите, обаче, те са инвазивен и вредителски вид. По-рано са пренасяни за показване в зоопаркове и за отглеждане в лични терариуми, но в един момент се оказват на свобода. Климатът и условията се оказват идеални за тях и влечугите се разселват навсякъде, в това число и на територията на националния парк Евърглейдс. Вследствие на тази инвазия на биотопа е нанесена сериозна щета: за няколко години популациите от еноти и опусуми намаляват с до 98-99%, белоопашатите елени – с 94%. Тигровите питони са заплаха и за множество видове птици, койоти и дори редкият ендемичен вид – флоридската пума.

Законите на щата Флорида официално разрешават убиването на питони, а наскоро своят принос към тази дейност дава и… алигатор. Видеото на смъртоносна схватка между двата гиганта е заснел Юън Уилсън, който попада на драматичната сцена, докато разглежда парка Евърглейдс. Става свидетел на края на битката между двете животни.



Четириметровият питон опитва – без успех – да се откопчи от хватката на зъбите на алигатора, който по размери му отстъпва с около метър. Земноводното обаче не отпуска челюстите си и размята плячката си, опитвайки да счупи гръбнака ѝ. Силата, с която върши това, е забележителна.

„Алигаторът победи в този двубой и отнесе огромната си плячка навътре в териториите на Евърглейдс, където вече не можех да го последвам“, споделя авторът на видеото.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...