14 юни 2019 г.

Снимка:  Instituto de Astrofisica de Canarias
Оказва се, че свръхмасивните черни дупки, които се намират в ядрото на много галактики, влияят много на еволюцията им. Това се случва във фазата, когато черната дупка с бързи темпове поглъща материя от галактиката, в която се намира и така натрупва колосална маса. Астрономите наричат този процес „фаза на галактика с активно ядро“ (AGN от английското active galactic nucleus).

Ефектът, който тези процеси предизвикват у галактиката-домакин, е известен като обратна AGN връзка, а едно от проявленията му са галактическите ветрове: газът от централните региони на галактиката бива издухан от енергийните потоци, емитирани от активното ядро. Ветровете може да достигнат до скорости от хиляди километра в секунда, а при най-високо енергийните AGN, каквито например са квазарите, се наблюдава и пълно „изчистване“ на централната зона от материята, което от своя страна препятства формирането на нови звезди. Астрофизиците вече са наясно, че еволюцията на раждането на млади звезди в космологична времева рамка, не може да бъде обяснена без съществуването на регулиращ процесите механизъм.

За да проучат галактическите ветрове, пораждани от квазари, астрономите са използвали инфрачервеният спектрограф EMIR, инсталиран на телескопа Gran Telescopio Canarias (GTC). EMIR е инструмент, разработен изцяло в Института по астрофизика на Канарските острови (IAC). Той служи за изследване на най-студените и най-отдалечените обекти във Вселената, чрез анализиране на инфрачервеното им излъчване. Инструментът е инсталиран на GTC през юни 2016 година.



Данните, събрани от EMIR са използвани в изготвянето на няколко научни публикации, последната от които е изследване на затъмнения квазар J1509+0434. Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters и е разработка на международен екип, ръководен от изследователя от IAC Кристина Рамос Алмейда. Квазарът се намира в нашата локална група и е аналог на по-далечните и далеч по-многобройни квазари, при които обратната AGN връзка би следвало да влияе в значителна степен на формирането на млади звезди.

„С EMIR имахме възможността да изследваме в инфрачервения диапазон галактическите ветрове от йонизиран и молекулярен газ, породени от този квазар. Анализът е много важен, защото не винаги са налице такива характеристики, а за нас това представлява важна информация за това, как се формират тези ветрове и как повлияват галактиките-домакин“, обяснява Рамос Алмейда. Проучването на този и други квазари в локалната група ще даде на астрофизиците възможността да разберат, какво се случва в „детските години“ на галактиките и как се развиват процесите във времето, за да достигнат до структурите, които наблюдаваме днес.


Въз основа на новите данни, събрани с помощта на EMIR, екипът е установил, че галактическия вятър от йонизиран газ при този квазар се движи с по-висока скорост, отколкото молекулярният газ. Йонизираните газове се движат със скорости, достигащи 1200 км/с. Въпреки това, вятърът от молекулярен газ е онзи, който „изпразва“ газовите резервоари на галактиката, изтласквайки за времето от една земна година материя, равняваща се на до 176 пъти масата на нашето Слънце. Съавторът в изследването Хосе Акоста Пулидо уточнява, че „нови наблюдения, които ще проведем с помощта на телескопа ALMA, ще ни помогнат да потвърдим и прецизираме тази констатация“.



Следващата стъпка в изследването е да се извършат наблюдения с помощта на EMIR на максимално голяма извадка от квазари от локалната група, за да бъдат проучени техните галактически ветрове от йонизиран и молекулярен газ. Освен това, астрофизиците ще изследват и звездните популации в галактиките-домакини на квазари. Така ще бъде възможно пряко да се потвърди ефекта на обратната AGN връзка върху еволюцията на галактиките.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...