17 юни 2019 г.


За първи път учените регистрираха огромният взрив и материята, изхвърлена от черна дупка, която поглъща звезда. Изследователите са успели да наблюдават образуването и разширяването на бързо движеща се струя от материя, която се изхвърля в пространството, когато гравитацията на свръхмасивна черна дупка пленява звездата и я разкъсва.

Учените наблюдават драматичното събитие с помощта на високоспециализирани телескопи, насочени към двойка сблъскващи се галактики, наречени Arp 299, намиращи се на около 150 милиона светлинни години от Земята. В центъра на една от тези галактики една звезда, която по размер е двойно по-голяма от Слънцето, се оказва прекалено близо до черна дупка. Масивното чудовище е с маса, надвишаваща 20 милиона пъти масата на нашето Слънце. Сближаването води до разкъсването и взривяването на звездата.

Следите от този взрив са първите по рода си, които астрофизиците успяват да регистрират.  Теоретично отдавна се предполага, че подобни инциденти са често срещани. Пак на теория, материята, изхвърлена от взривилата се звезда, следва да формира въртящ се диск около черната дупка. От този диск трябва да се излъчват както видима светлина, така и рентгенови лъчения, но освен тях би следвало да се наблюдават струи от материя, изтласквана извън полюсите на диска със скорост, почти доближаваща скоростта на светлината. Всичко това до този момент беше само теоретично допускане.



"Никога преди не сме били в състояние да наблюдаваме директно образуването и еволюцията на струя при едно от тези събития", казва Мигел Перес-Торес от Астрофизичния институт на Андалусия в Гранада, Испания.

Първоначално изследователите насочват вниманието си към обречената звезда като част от търсенето на експлозии на свръхнова при такива сблъскващи се двойки галактики. Онова, което регистрират, в началото приемат, че е експлозия на свръхнова. Но наблюденията им показват, че тя продължава да се разраства, което всъщност означава, че са регистрирали струята от останки от материята на звездата, изхвърляни в пространството след поглъщането на светилото от черната дупка.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...