16 май 2020 г.

снимка: bethmoon.com
„…За да заснема този боабаб през нощта, почти цял ден се наложи да пътуваме из равнинните части на Макгадикгади (намира се в Ботсвана, Африка). Наблизо нищо не може да ти предложи и елементарни удобства, затова си направихме лагер направо под дърветата. Оказва се, че сме избрали правилното място: небето беше уникално тъмно, а стадото слонове, което премина съвсем близо до лагера ни, изобщо не ни притесниха“.

Вече 20 години фотографът-любител Бет Мун прави снимки на дървета. По-рано снима на фотолента и платинен фотопечат (метод от по-миналия век, който в крайна сметка дава монохромни, матирани изображения). Но специално за проекта „Диамантени нощи“ Бет преминава на дигитален фотоапарат. Все пак, тази техника е далеч по-висока светочувствителност, а без това е невъзможно да се улови цялата красота на звездното небе.

Хвойна на върха на хълм в парка Дед Хорс Пойнт в Юта, САЩ.

снимка: bethmoon.com


Снимането през нощта се извършва в режим на дълга експозиция – около 30 секунди. Още по-важно е, да се усети кога вятърът ще утихне за толкова време, за да не се движат листата на дървото и да не се размажат в изображението. Най-важното, следователно и най-трудното, е да се намери подходящия „дървесен фото модел“.

снимка: bethmoon.com
Фотогенични дървета има много. Най-старите екземпляри винаги се открояват по широките си, чепати и усукани стволове. Но за проекта на Мун са подходящи само такива, които растат далеч от осветени пътища и изобщо – от „замърсената“ светлинно градска среда. Това предполага, че фотографът трябва да си търси място за снимане далеч от „цивилизацията“, или както в случая с това колчаново дърво (Aloe dichotoma), заснето в Намибия, да… платиш на персонала на хотела, намиращ се наблизо до „модела“, за да изгасят светлините за известно време.



За три години и половина Бет Мун е обиколила САЩ, пътува до Англия, Италия, Намибия, Ботсвана и заснема най-старите дървета, които успява да открие. Сред „позиралите ѝ модели“ има боабаби, секвои, хвойна и много други. Ето например една маслина, заснета в Апулия, Италия.

снимка: bethmoon.com
Да снима дървета на фона на звездното небе е проект, за който Бет Мун се вдъхновява, когато попада на изследване, в което се разглежда връзката между интензивността на космическите лъчения и годишните кръгове при елхови дървета. „Стори ми се логично: Слънцето е звезда, така че, защо да няма връзка между дърветата на планетата ни и звездната светлина в нощното небе, точно както е налице връзката със слънчевите лъчи денем?“.

снимка: bethmoon.com
Този боабаб, заснет в Ботсвана, е на 1400 години и с обиколка на ствола от 25 метра. Светлината от светкавицата на фотоапарата, с който снима Бет Мун, стряска нощно време птиците-тъкачи, заселили се в короната му. През месец януари 2016 година обаче, заради закъснелите дъждове старото дърво е лишено от необходимата му влага и в крайна сметка не издържа и рухва.

снимка: bethmoon.com
Това не са най-големите секвои. Мун обаче иска да покаже как са изглеждали в миналото тези гори от гигантски дървета, вместо да снима само един исполински ствол, обграден с декоративна ограда.

снимка: bethmoon.com
И още веднъж колчанови дървета (наричат ги така, защото местните изработват от тях колчани), заснети в района на град Китмансхуп в Намибия.



Още от снимките в проекта „Диамантени нощи“ може да разгледате на официалния сайт на фотографа Бет Мун.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...