15 май 2020 г.


Изображението, заснето от космическия телескоп „Хъбъл“ на 15 май 2008 година, е уловило три червени петна в атмосферата на Юпитер. В дясно се вижда прочутата гигантска буря, наричана Голямото червено петно. Смята се, че най-ранните наблюдения на Юпитер, правени в периода между 1665 и 1713 година са правени точно върху тази буря. Ако това се приеме за вярно, то следва, че гигантският ураган бушува вече най-малко от 360 години.

Снимки: NASA
Размерите на Голямото червено петно на Юпитер са наистина впечатляващи. В посока изток-запад петното се простира на между 24 и 40 000 километра, а в посока север-юг – около 13 000 километра, което е приблизително два пъти колкото Земята. Поради огромните си размери петното е възможно да се наблюдава с наземни телескопи. Облачната система на огромния ураган, бушуващ в горните слоеве на атмосферата на гиганта в Слънчевата система, се издигат поне на 8 километра над съседните му облаци.



Вляво и под Голямото червено петно на изображението е запечатано „Червено петно - младши“, а съвсем близо до лявата граница на снимката се намира още по-малкото „бебе червено петно“.


Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...