3 май 2019 г.


Вода покрива почти три четвърти от повърхността на планетата ни, но учените все още не са абсолютно наясно, откъде точно се е появила тя и защо е в такива големи количества. Според една от версиите, когато Земята се е формирал и е била съвсем млада планета, наситените с водни молекули минерали постепенно са я отделяли. Другата основна хипотеза предполага, че част от водата е донесена на Земята от комети и астероиди.

В ново изследване на химици от Университета на Аризона са открити доказателства, подкрепящи втората теоретична постановка. Учените са открили вода – много вода – в скални образци от каменния астероид Итокава, който съвсем до скоро беше приеман за „абсолютно сух“. Според изчисленията на химиците, през милиардите години, откакто съществува Земята, астероиди, подобни на Итокава може да са донесли около половината от водата, която съдържа Световния океан. Или, за да сме по-точни, около 700 трилиарда тона вода; общото количество водни запаси на Земята се оценява на 1,4 трилиард литра (трилиард по дългата скала е число, изписвано като 1021 -- 1, последвано от 21 нули).


„Живее на малка синя точка в космоса – на планета, богата на вода и органични съединения, които правят възможно съществуването на живот“, обяснява Метрае Боз, професор в Университета на Аризона и един от авторите на изследването. „Досега нямаме категорично потвърждение, че някъде в космоса има друга подобна планета. И моята основна цел е, да намеря отговор на въпроса, как се е случило това“.



Итокава е първият и за момента единствен астероид, чийто състав учените са имали възможност подробно да проучат. Това обаче се оказва достатъчно, за да се изкаже „обосновано предположение“: астероиди, комети и други „гости“ от космоса имат важна роля във формирането на земните океани.

„Установихме, че в изследваните образци от астероида има далеч повече вода, отколкото средно се съдържа в небесните тела в пределите на Слънчевата система“, казва вторият съавтор в изследването Дзин Дзилян.


През 2005 година японската сонда „Хаябуса“ в продължение на три седмици навлезе в орбита около астероида Итокава. Смята се, че това небесно тяло е формирано в процеса на раждане на цялата Слънчева система. След това сондата кацна на повърхността на астероида и взе проби от повърхността му. След още пет години, през 2010 година, „Хаябуса“ донесе пробите на Земята.

Итокава е изграден предимно от минерали, богато на силиций. Учените го класифицират към един от най-разпространените типове астероиди в Слънчевата система. Експертите предполагат, че се е откъснал от по-голям обект, след сблъсък с друго небесно тяло.



В момента в космоса работи друга японска сонда, "Хаябуса-2". През септември 2018 година, след полет, продължил три години и половина, той достигна до целта си – астероидът Рюгу, който е с много интересна форма, наподобяваща пумпал. Единият от роботите, които сондата пренасяше, постави „мина“ – медно острие с експлозив, което беше забито от робота в повърхността. След като се отдалечи на безопасна дистанция, автоматът взриви заложения експлозив. От образувалите се отломки след взрива са събрани образци, които тепърва сондата ще трябва да върне на Земята за изследвания.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...