13 април 2019 г.

"Менара" - поглед отгоре © Unding Jami
Доскоро рекордът за най-високо тропическо дърво на Земята принадлежеше на евкалипт от Тасмания, който е с височина от 99,6 метра. Наскоро, обаче, учени от Великобритания и Малайзия са открили в горите на остров Борнео дърво с височина 100,8 метра; ако бъде положено хоризонтално, ще се окаже по-дълго от футболно игрище.

Дървото е шорея от вида Shorea faguetiana. Шореите са известни с височините, до които израстват и в миналото вече са притежавали рекорди по този показател. Новооткритият рекордьор е кръстен Менара, което на малайски означава „кула“. И за да бъде съвсем точна информацията, Менара е открита още през миналата година, но сега експертите са измерили точната височина на дървото.

Поглед към върха на най-високото тропическо дърво "Менара" © Unding Jami
Още малко статистика: без да се вземат под внимание корените му, дървото тежи около 81 500 кг. Короната му, която на ширина достига 40 метра, представлява 5% от тази маса, останалите 95% се падат на ствола на гиганта. Той е много прав, а центъра на тежестта на дървото се намира на височина 28 метра.



Отклонението на центърът на тежестта на Менара от вертикалната ос е съвсем малко, заради това и дървото е много добре балансирано за огромния си ръст. Въпреки че расте на малък склон и е достигнал до такива размери, гигантът е много стабилен и заради добрия му баланс е оцелял без да падне. Единствената заплаха, която може да го повали, са силни ветрове, но за късмет, на това място не се наблюдават такива явления.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...