12 април 2019 г.


Езерото Титикака в Южна Америка е неразделна част от доколумбовата история на континента. През 2000 година италиански археолози откриват на дълбочина 30 метра в езерото каменна тераса, стена с дължина около 1 км и издялана каменна скулптура на човешка глава. Подобни скулптури са откривани при разкопките в Тиуанако, който се намира на около 15 километра южно от Титикака. През периода II-IX век Тиуанако е най-големият град в района на Централните Анди и е център на едноименната андска цивилизация.

Едно от най-интересните места в езерото Титикака е т.нар. Остров на Слънцето. Според легендите на инките, това е мястото, където е роден богът на Слънцето. До наши дни на острова са оцелели почти двеста руини на структури от времето на цивилизацията на инките, а терасираните хълмове са свидетелство за развитието на земеделието на древния народ.



През 80-те и 90-те години на ХХ век археолози изваждат от водите по крайбрежието на острова много артефакти, които са свързани с инките. Сега експерти се натъкват на нови находки. С помощта на хидролокационна техника и подводна триизмерна фотограметрия международен екип е открил в геоложките отлагания на рифа Хоа (Khoa Reef) останки от принесени в жертва лами, ритуални чаши, украшения, изработени от злато, раковини и полускъпоценни камъни.


Сред най-интересните находки са съдове за съхраняване на благовония, декорирани с изображения на пуми – свещените животни за жителите на Тиуанако.


Учените предполагат, че предметите са преднамерено хвърлени в езерото: близо до мястото, на което са намерени, са открити и котви. Вероятно даровете, предназначени да омилостивят божествата, са хвърляни в езерото по време на ритуали, които са извършвани на лодки.



Известно е, че инките пристигат край бреговете на Титикака не по-рано от XV век, но откритите сега артефакти са с около 500 години по-стари. Това е свидетелство, че дълго преди инките Острова на Слънцето е почитан като свещено място от хората, които са обитавали района в периода между 500 и 1100 година.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...