6 април 2019 г.


Учени са открили следи от загинали организми и разрушения, случили се 15 минути след като Земята е ударена от метеорит в края на Кредата.

В прочутата в кръговете на експертите формация Хел Крийк в щата Монатана, палеонтолози са открили следи от масовата гибел на животни и растения. Учените са достигнали до извода, че това „гробище“ се е образувало заради падането на метеорита, който е образувал кратера Чиксулуб. Събитието се приема като една от най-вероятните причини за масово отмиране, която се наблюдава в края на Кредата; в резултат на катаклизма са изчезнали около 75% от всички живи организми на Земята, в това число и динозаврите.

Сблъсъкът с метеорита, сочен за виновник за масовото отмиране на организми преди 66 милиона години, е оставил следа под формата на кратер с диаметър 180 километра и характерен пласт скали и почви, които се откриват по цял свят. В тези почви, например, в сравнително по-големи количества се открива иридий, който на Земята е много рядко срещан метал, но често се среща в метеорити. Освен това, на мястото на сблъсъка се откриват разтопени скални останки и малки стъклени топчета, които са се образували при разтапянето на кварц.


Утаечната формация Хел Крийк се намира на място, където някога е бил брегът на Западното вътрешно море – обширен плитък водоем, който е разделял територията на съвременната САЩ на две части и се е свързвал с океана в южната част на континента. Учените са обърнали внимание на няколко детайла в погребаните в слоевете останки на участъка от формацията, който условно се нарича Танис. Там експертите са открили слой, богат на иридий, стъклени топчета с диаметър 0,3-1,4 милиметра и други геоложки признаци, които са характерни следи от удара на метеорита със Земята. Под този слой, формирал се вследствие на взрив с огромна мощност, учените са открили струпване на останки от измрели представители на есетрови и лечеперкови риби, раковини на мекотели и дървесни стволове.



В струпването се наблюдават интересни особености: първо, повечето от дървесните стволове и останките от риби са ориентирани паралелно един на друг. Второ, някои останки от дървета и риби пронизват почвения слой и се намират във вертикално положение. И трето, сред видовете присъстват както морски, така и сладководни риби.


От тези особености произтичат няколко извода. Голям брой организми са загинали в един миг и са били „погребани“ заедно, всички. Ако струпването на останки е протичало постепенно, то те следва да се разполагат хоризонтално, а мнозина от тях биха се разрушили и загубили целостта си.

Изхождайки от паралелното разположение на останките, следва да се предположи, че са се запазили на място, където е преминал някакъв воден поток. Анализа на скалния слой показва, че вероятно се е случило точно това и при това, на два пъти – първо водата е текла в едната посока, а после – в обратна. Най-доброто обяснение е, че това е следа от потопа, който е предизвикан от удара на метеорита.

Третият детайл показва, че на мястото са се смесили видове, обитаващи различни среди. Участъкът Танис всъщност е бившето устие на палеорека, в която са живели пресноводни риби. В същото време, сред „погребаните“ има раковини от мекотели, които са живеели изключително в солена морска вода.


Съвременните хипотези предполагат, че при падането на метеорита, той е ударил планетата във възможно „най-неподходящото“ място. От стълкновението водите на съвременния Мексикански залив са изтласкани, предизвиквайки огромни вълни цунами, залели бреговете на континентите.



Стъклените сферички, открити заедно със струпването на останки от отмрели животни и дървета, са падали вече в масата от мъртви риби и мекотели. За да достигнат обаче, от мястото на катаклизма до териториите на съвременния щат Монтана, са им били нужни най-малко 15 минути. Това означава, че потопът в Западното вътрешно море е предизвикан от т.нар. сейши – стоящи вълни, които много често възникват заради колебания на земната кора по време на земетресения. През 2004 година, например, по време на земетресението в Индийския океан с магнитуд 9,3 степен по скалата на Рихтер, стоящи вълни се формираха дори край фиордите на Норвегия.


Ударът на метеорита, от който се е образувал кратерът Чиксулуб, е предизвикал земетресение с магнитуд 10 – 11 степен по скалата на Рихтер. Така че, както предполагат учените, водата в Западното вътрешно море буквално е „подскочила“ на височина до десет метра. Вълните са разбили бреговете, изтръгнали са дърветата, а след това са се разплискали, оставяйки след себе си мъртва риба, раковини и повалените стволове. А след още две минути от небето е завалял град от разтопено стъкло.



Учените смятат, че това може да се приеме за първото „нагледно“ доказателство за последиците от катастрофалния сблъсък отпреди 66 милиона години, който коренно променя биосферата на планетата. „Постоянно се срещаме със скептици, които казват: разбираме, че този взрив е убил динозаврите и много други организми. Обаче, къде са жертвите? Е, сега вече имаме и труповете“, казва един от участвалите в изследването палеонтолози.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...