25 март 2019 г.


В централната китайска провинция Хънан археолози са открили портата на императорския дворец на владетелите от династия Северен Уей (386 г. – 534 г.) в град Луоян – столицата на династията.

Експертите попадат на трамбованата пръст, служила за основи на портата, още през 2018 година, пояснява Лию Тао от Института по археология към Китайската академия на науките, който ръководи разкопките. Той добавя, че надземната част на портата отдавна е унищожена, но експертите са успели да потвърдят, че това наистина са основите на западната порта, водеща към залата Тайдзи – главната зала в императорския дворец.

Лию Тао пояснява още, че според историческите данни, пред тази порта служителите и официалните лица по време на династията Северна Уей са слизали от паланкините, с които са се придвижвали. През нея са влизали в залата Тайдзи, където императорът е устройвал своите аудиенции.



Разкопките започват през 2018 година, когато археолозите откриват голяма площ от трамбована почва в периметъра на бившия императорски дворец. Анализирани са проби от сондажи и растителността, които доказват недвусмислено, че се касае за целенасочено уплътняване на почвата.
Разкопките продължават и в момента, като археолозите работят и по консервиране на находките.

Луоян има около 3000-годишна история. Градът е бил столица на 13 династии от древен Китай.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...