27 март 2019 г.


Археолози са убедени, че са открили останките на един от най-известните военачалници в китайската история – прочутият Као Као (曹操, понякога транскрибиран и като Цао Цао), живял преди 1800 години. Експерти от Института за културно наследство и археология в провинция Хънан съобщават в публикация за новинарския портал Red Star News, че наскоро са достигнали до извода, че останките на мъж на около 60-годишен мъж, открити в гробница в централен Китай, принадлежат на пълководеца Као Као. Той е централна фигура в периода на китайските Три царства (220-280), а по-късно и главен герой в класическия роман „Романтика на трите царства“ (三國演義), където е описан като основният злодей и главен виновник за края на династията Хан.

Археолозите разказват, че са открили руините на древен масивен мавзолей, в който са идентифицирали две структури и тунел. Експертите подчертават, че подобен мащабен комплекс е необичаен за онова време, което още веднъж подчертава могъществото и властта, с която е разполагал Као Као за времето си. Откритието е направено по време на археологически разкопки, проведени през 2016 и 2017 година.

В историческите анали е записано, че в завещанието си Као Као нарежда да бъде погребан скромно и мястото да не бъде обозначавано. Но Джоу Лиган, изследовател от института, който ръководи археологическата програма, заявява, че нови изследвания посочват, че Као Пи, синът, който наследява Као Као, не се съобразява с волята на баща си и построява голяма гробница, с която да почете родителя си и да подчертае синовното си благочестие.
Експертите обаче подчертават, че по късно Као Пи сам разпорежда да бъдат демонтирани монументите над повърхността на гробницата, защото се страхува останките на баща му да не бъдат тревожени от опонентите му и погребението да бъде разграбено от мародери.

Разкопките се провеждат през 2016-2017 година, но съобщение за откритието се прави едва сега
Това обяснява, защо експертите не попадат на големи отломки на мястото на разкопките. „Обяснението е, че разрушаването на обекта е извършено не като акт на отмъщение, а е предварително обмислено и планирано демонтиране“, казва Джоу Лиган. „Ако монументите бяха разрушени от опонентите му, логично би било на място да има много отломки от този акт, но в мавзолея на Као Као случаят не е такъв. Као Пи е наредил останките от заличените паметници да бъдат разчистени, което е още една проява на синовна почит към починалия“.



Всички детайли по откритията на археологическия обект подкрепят хипотезата, че останките на възрастен мъж, открити в основната погребална камера на мавзолея, вероятно принадлежат на Као Као. В по-малката гробница, намираща се до основната, се смята, че е погребан първородният син на Као – Као Ан, който почива в ранна възраст, отбелязва Пан Уейбин, друг от експертите в Института за културно наследство и археология.

Местоположението на гробницата на Као Као остава векове наред неизвестно. Као е първи министър в двора на последния император от династията Хан и фактически властта в държавата е съсредоточена в неговите ръце. Сам се провъзгласява за „върховен управител“ и лично той разпорежда забраната да се устройват пищни погребения. Под забраната попада и собственото му място за вечен покой.

В главната погребална камера на гробницата археолозите откриват останките на мъж, починал на около 60-годишна възраст, погребан заедно с две жени - на около 50 и на около 20 години
През 2009 година на бял свят излизат първите улики, подсказващи мястото на гробницата. Археолозите изземват каменна плочка с надпис „владетеля У от Вей“ – посмъртното име, което получава Као Као. Плочката е открита край село Гаосису в окръг Ан-ян на провинция Хънан. Още тогава местните власти побързаха да съобщят, че са идентифицирали гробницата на Као Као, но експертите в началото са настроени скептично относно това твърдение.



Джоу Лиган отбелязва, че специалистите все още се опитват да установят идентичността на двете жени, погребани заедно с Као Као. Според историческите текстове, той е погребан със съпругата си, която почива, когато е в седмото десетилетие от живота си. Но откритите в гробницата останки са на жени, едната от които е починала на около 50-годишна възраст, а другата – на около двадесет години.

В момента на мястото на археологическия обект се строи музей, който трябва да бъде завършен в рамките на три години.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...