25 март 2019 г.


На остров Корсика в Средиземно море археолози са открили напълно нова структура, която е част от етруско-римски некропол. Първоначалните оценки сочат, че некропола датира от V-IV век пр.н.е.

Според публикация на Forbes, гробището е открито в южната част на комуната Алерия. Находката е направена по време на изкопни работи на строежа на нова жилищна сграда. Много бързо археолозите установяват, че се касае за мащабно по размерите си гробище, където са намерили място за вечен покой хора, живели преди хиляди години. На мястото работят археолозите Лоран Видал и Катарина Ригеде от INRAP (Institut National de Recherches Archéologique Préventives), които от месец юни 2018 година провеждат разкопки и изследват свещените места в региона. Благодарение на техните усилия днес можем да научим повече за етруско-римското гробище.


Днешната Алерия е малко градче на остров Корсика. Населението му е около 2000 жители. Някога обаче, на това място са живели много повече хора, а историята на поселенията може да се проследят назад в историята чак до епохата на неолита. От тогава насам хора от различни етноси са наричали мястото свой дом; елини, етруски, картагенци и накрая римляни са приемали Корсика за тяхна родна земя.


Всичко продължава до 465 година, когато вандалите превземат тези територии. И едва в средата на миналия век Алерия отново е населен и става град. Сега към местните жители се добавят и всички онези, които почиват в етруско-римското гробище, открито наскоро.



Находката на гробището е от голямо значение. Археолозите са попаднали на изключително добре запазени погребения на жителите на града от III век пр.н.е. до III век от новата ера. Голяма част от гробниците са сторени с тухлени стени и покриви, а в тях експертите са открили и много погребални дарове.


Вероятно една от най-забележителните находки в гробището е хипогей, на който се натъкват археолозите. Засега от тази голяма структура са разчистени само стъпалата, водещи към импозантно по мащабите си подземно съоръжение. Археолозите са убедени, че в подножието на стълбите ще открият нови погребения, когато продължат с разкопките. Лоран Видал обяснява: „В такива структури се погребват по няколко починали и поради това, че изграждането им е коствало много разходи, били са запазени само за представителите на елитната класа или поне за много заможни търговски родове“.


Заради различната керамика, която са открили в тази част на гробището, археолозите смятат, че може би е от по-ранен период и датира от V век пр.н.е.



Водещите разкопките експерти описват открития хипогей като „вероятно уникален за района на западното Средиземноморие“. Затова се надяват, че ще научат повече за тази част от етруско-римското гробище на остров Корсика, когато продължат с разчистването и проучването му.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...