1 април 2019 г.


Преди Домус Ауреа (Златния дом – грандиозният дворцов комплекс, който имепратор Нерон изгражда) беше Домус Транзитория. Архитектурното му съвършенство и декорации са оцелели. Първият дворец на Нерон, разположен в самото сърце на Палатинския хълм, е впечатляващ. След почти седемдесет години, през които Домус Транзитория  остава затворен, на 11 април комплексът отново ще може да бъде посещаван. Домус Транзитория е първата резиденция на ексцентричния (някои биха го нарекли визионер) император, и е построен между 60 и 64 година. Съобщение за отварянето на достъпа направи през седмицата Алфонсина Русо, директор на археологическия парк на Колизеума.

Това събитие бележи важен етап от амбициозния план на Русо да направи достъпни за публиката много от обектите, свързани с историята на римските императори. За да се стигне до възстановяване на достъпа до Домус Транзитория са нужни години на реконструкция и реставрационни дейности. Комплексът има кратка история, защото веднага след големия пожар, избухнал в Рим през 64 година, император Нерон нарежда да започне изграждането на новия „Златен дом“, който трябва да заема пространството от Палатинския хълм до хълма Опий. След това damnatio memoriae оправдава предназначението си. Императорите от династията на Флавиите, които поемат властта, отказват да се занимават с възстановяване или дори простото опазване на архитектурата, наследена от Нерон.

Обиколките за посетители ще се извършват на малки групи, които ще влизат през някое от двете древни оригинални стълбища, отвеждащи до сърцето на Палатинския хълм. Туристите ще се окажат в огромното пространство, което днес е запечатано като в пещера, след строежите на това място през 60-те години на ХХ век. Комплексът се намира под някогашния Домус Флавия и първоначално части от него са разкрити през XVIII век.В оцелелите останки все още може да се усети размаха на разкоша от онова далечно време. Архитектурната структура на нимфеума е така замислена, че да представлява аванс сцена на театър, в който главните роли се изпълняват от фонтани. Задачата им е била да развличат Нерон и гостите му. От малки ниши, украсени с разноцветни мраморни колони са бликали водни струи в синхрон с водопада на нимфеума. Срещу тях се намира павилион, поддържан от колони от порфир, където императорът е можел да отдъхва в самото сърце на комплекса с луксозно декорирани стаи.

Водата е играла важна роля сред този разкош: през лятото Нерон обичал да прекарва дълго време на това място, където водната каскада носела прохлада. От написаното от историка Светоний знаем, че мечтата на император Нерон е да върне златния век, а сега с помощта на мултимедийните технологии, експерти ще пресъздават великолепието, с което е бил обграден.Маршрутът за посетители е разработен от Алесандро д‘Алесио. По трасето са инсталирани множество осветителни тела, които в ключови точки подчертават разкошната обстановка – мраморните инкрустации в подовата настилка, сводовете с фрески, богато украсени със златни листа и лазурит. В залата с павилиона мултимедийна презентация на италиански и английски език ще разказва историята на първата резиденция на Нерон на Палатинския хълм и връзката ѝ с последващото грандиозно начинание – Златния дворец.Обиколката продължава с посещение на други забележителни фрагменти от комплекса, докато изненадващо стига до латрина – древна обща тоалетна с 80 места, която е пресечена от основите на структура, строена по-късно по времето на император Домициан.Разходката ще завършва вече извън някогашния Домус Транзитория. На финала посетителите ще могат да се насладят на видеостена, където ще се показват реконструкции на картините, използвани за декорации по времето на Нерон.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...