19 юли 2020 г.

Римляните били много суеверни хора и придавали голямо значение на всякакви дати, юбилеи, съвпадения и “знаци от боговете”. През 64 г. някой се сетил, че още един зловещ юбилей е настъпил. 19 юли за римляните е свързан с опустошаването на града от галите, случило се преди четири века и половина.

В нощта на 18 срещу 19 юли 64 година в Рим избухва пожар. Историците ще го нарекат по-късно Големият пожар – най-ужасният и разрушителен, който някога градът е виждал. Ето какво пише историкът Тацит за случилото:

“Началото на пожара било в онази част на цирка, която е от страната на Палатинския хълм; там, в магазинчетата с лесно запалими стоки, избухнал и бързо се разпространил огънят и подклаждан от вятъра бързо се разпространил около целия цирк. Там нямало нито домове, нито храмове, защитени с огради, нито нещо друго, което да може да го задържи. Стремително разрастващия се пожар първо бушувал на равно място, а после започнал да се разраства към възвишенията и от там обратно надолу. Огънят не давал възможност да се борят с него, заради бързината с която се прехвърлял, и защото там градът бил с тесни и криволичещи улици, и сградите ставали лесна плячка.…


Едва на шестия ден в подножието на Есквилин най-после пожарът бил укротен, след като на обширна площ били сринати къщите, за да срещне огъня голото поле…

Да се преброят унищожените от пожара вили, къщи и храмове не било лесно; от древните светилища и храмове изгорели храмът, посветен от Сервий Тулий на Луна, голямото светилище и храм, посветен на Херкулес от Евандър, построеният по обета от Ромул храм на ЮпитерОснователя, царският дворец на Нума Помпилий и светилището на Веста с Пенатите на римския народ; тогава били унищожени и съкровищата, спечелени в толкова победи, велики произведения на гръцкото изкуство, древни и достоверни списъци с трудовете на велики писатели и още много, което не можело да бъде възстановено, въпреки поразителното великолепие на града, издигнат върху развалините от пожара” (Тацит. "Анали", XV, 38, 40, 41).През това време император Нерон се намира в Анций, където мълвата твърди, че се оттеглил по-рано, защото самият той е инициатор на пожара. Голяма част от историците обвиняват именно императора за пожара, продължил цяла седмица. Главният “авторитет” по управлението на Нерон е историкът Светоний. Според описаното от него, Нерон бил красавец с бяла кожа, руси коси, сини очи и леко пълен. Именно Светоний приписва на Нерон запомнящият се епизод, в който императорът, облечен в дрехи за театрална постановка, свири на арфа, докато наблюдава горящият Рим.


Истината обаче е по-различна. След като научава за избухналия пожар, императорът бързо се връща в Рим и организира помощ за останалите без дом. По негова заповед – и за негова сметка – освен публичните здания на Марсово поле, са отворени и дворците и Ватиканските градини, за да бъдат настанени бежанците. Там временно се изграждат заслони, които да подслонят хората. Продукти се доставят от Остия, а Нерон заповядва временно цената на житото да бъда намалена до 1/16 от нормалното.

Благотворителните мерки на императора обаче така и не успяват да убедят населението, че не той е подбудител на пожара. Обичаят бил такъв, че когато се случи нещо хубаво, то е нормално да се хвали за това управляващия държавата. И обратно – щом нещастието сполети Рим, то виновен е пак управляващия.
Към всичко това се добавя и слухът, описан от Светоний, за това, че завладян от зрелището на горящия Рим, Нерон взема арфа и изпълнява трагична песен, негово лично творение, наречена “Падането на Троя”. До колко легендата за тази сцена е вярна? Историците са единодушни само в едно – Нерон действително е участвал в представление, но къде точно се е случило това – няма съвпадение в описанията.
Тацит твърди, че това се случва в личния му театър. Дион Касий казва, че “стоял на покрива на двореца си”. А Светоний описва с повече детайли случката и говори за “Микенската кула”, която вероятно се е намирала в личните му покои до Микенските градини – място, на което Нерон обичал да прекарва времето си в уединение.Вероятно в това, че склонният към артистичност и емоционални изблици император не е могъл да устои на величествената гледка на стихията и без да си дава сметка за репутацията си, се е впуснал в артистично изпълнение, има известна доза истина.
Така или иначе това кара пострадалото население на Рим още по-убедено да вярва, че именно Нерон стои зад опустошителния пожар.


И все пак, едва ли вината следва да се стоварва върху Нерон. Ако действително е искал да освободи място, за да построи Златният дворец, то не би следвало да подпалва сградите, намиращи се на толкова отдалечено от нужното му място. Още повече, че пожарът достига и унищожава част от двореца му на Палатинския хълм. И астрономите изтъкват още едно “оправдаващо” Нерон обстоятелство – изчислено е, че пожарът избухва по пълнолуние – най-неподходящото време, ако искаш да останеш незабелязан.

Общественото мнение е настроено много зле. Днес социолозите биха казали, че рейтингът му е стигнал дъното си. Затова и на Нерон спешно са му нужни виновници за пожара. Отговорността е стоварена върху християните в Рим. Дни след пожара те са обвинени и из града започва вълна от арести и убийства. Някои от християните са хвърлени на арената като забавление за изтерзаното римско население, което обаче никога не се отказва от още едно кърваво зрелище. Други са превърнати в "живо осветление" – привързани към стълбове и залети със смола, те послужили за факли по време на празненство в градините на Нерон. Предполага се, че апостол Павел също намира смъртта си при тези гонения – първото голямо изтребление, насочено конкретно срещу християните.Тацит пише за събитията: “И така Нерон, за да обори слуховете, потърсил виновните и предал на смърт тези, които със своята мерзост навлекли върху себе си всеобщата ненавист и които тълпата нарекла християни. Христос, от чието име произлиза това название, е убит при Тиберий от прокуратора Пилат Понтийски; християнското суеверие бе овладяно за кратко, за да избухне много по-силно не само в Юдея — родното място на тази зараза, но и в Рим, където тя намерила привърженици. Така, в началото били заловени всички, които открито се признавали за принадлежащи към тази секта, а след това по техните указания и много други, изобличени не само в злодейския палеж, но и в ненавист към човешкия род. Техните убийства са съпроводени с издевателства, или са обличани в кожи на диви животни, да са бъдат разкъсани от кучета, разпъвани на кръст или осъдени на смърт в огън, използван за осветление през нощта”.


След пожара римската хазна отделя огромни средства за възстановяването на града. В провинциите едновременно е наложен извънреден еднократен данък, което донякъде помага за по-бързото възстановяване. Нерон полага началото на строежа на Златния дворец – впечатляващо по мащабите си начинание, което обаче никога не е довършено. Ако е било завършено, би отстъпвало по размери само на Забранения град в Пекин. След пожара е изработен нов план за устройството на града. Въвеждат се задължителни минимални отстояния между сградите, които трябва да са изградени от камък, а не от дърво. Определени си минимални ширини на градските улици. Наредено е сградите да имат задължително вход от към страната на улицата.

Големият пожар, гоненията срещу християните са описани в романа на Хенри Синкевич “Quo vadis”. В него Нерон отново е представен като инициатор на опустошителното бедствие, изпепелило 3/4 от Рим.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...