7 февруари 2019 г.


Астрономи, обработващи данните от космическия телескоп „Хъбъл“ в търсене на някои от най-старите и най-слаби звезди в сферичния звезден куп NGC 6752, стават автори на неочаквано откритие. Регистрират галактика-джудже, която се намира в нашия космически „квартал“ – само на 30 милиона светлинни години от нас. За откритието си учените съобщават в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

Международен екип от астрономи проучва данните от телескопа на NASA/ESA „Хъбъл“, като целта им е да изследват белите джуджета в сферичния звезден куп NGC 6752.  Целта на наблюдението на тези звезди е, да се установи възрастта на клъстера. Учените обаче случайно правят важно откритие.

В периферните части на региона, който наблюдават с помощта на Advanced Camera for Surveys на борда на „Хъбъл“, се вижда компактно струпване от звезди. След внимателен анализ на яркостта и температурата им, астрономите стигат до заключението, че тези звезди не са част от сферичния звезден куп, който е част от Млечния път. За експертите е ясно, че обектите се намират на милиони светлинни години от нас.


Астрономите са нарекли новооткрития ни космически съсед Bedin 1. Галактиката е със скромни размери и издължена форма. В най-издължената си част галактиката се простира едва на около 3000 светлинни години, което, съотнесено към нашия Млечен път, представлява съвсем малка дистанция. Освен това, Bedin 1 е не само малка, но и изненадващо слаба по яркост. Тези характеристики дават основание на астрономите да я класифицират като сферична галактика-джудже.



За галактиките-джуджета е характерно да са с малки размери, слаба яркост, ниски нива на газове и липсата на стари звездни популации. В нашата локална група вече сме открили 36 галактики от този тип, като 22 от тези „джуджета“ са сателитни на Млечния път.

Като цяло, сферичните галактики-джуджета не са нещо необичайно, но при Bedin 1 са налице някои забележителни характеристики. Галактиката е една от едва няколкото малки галактики, за които е точно определено разстоянието до тях. Тя обаче е и необичайно изолирана. Галактиката се намира на 30 милиона светлинни години от Млечния път, а от най-близкият галактичен клъстер – NGC 6744, я делят 2 милиона светлинни години. С тези характеристики Bedin 1 е вероятно най-изолираната галактика-джудже, известна на науката до този момент.


От характеристиките на звездите в галактиката, астрономите са стигнали до заключението, че Bedin 1 е на възраст от около 13 милиарда години – почти толкова стара е, колкото и самата Вселена. Заради изолираността си, а следователно и почти никаквото взаимодействие с други галактики, и като се вземе предвид възрастта ѝ, тази галактика на практика е астрономическия еквивалент на жива вкаменелост от ранните години на Вселената.



Откриването на Bedin 1 е наистина случайно събитие. Много малко от изображенията, заснети от „Хъбъл“, позволяват да се видят толкова слаби обекти в тесния диапазон от небето, което попада във фокуса на телескопа. Бъдещите телескопи с голямо зрително поле, какъвто ще е телескопът WFIRST, ще разполагат с камери, покриващи много по-голяма площ от небосвода и с това ще помогнат да открием много повече от тези наши галактични съседи.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...