6 февруари 2019 г.


В старинната крепост на хоспиталиерите Крак де Шевалие в провинция Хомс, Сирия, археолози са открили зазидана тайна стая. Съобщение за находката е направена пред журналисти от куратора на замъка Мухамад Харири.

“Докато разчиствахме коридорите, видяхме в стената пукнатина, а зад нея – някакво пространство. Демонтирахме зидарията и открихме стая, за чието съществуване никой не подозираше. Докато я разчиствахме, открихме съдове и печка. За момента имаме две версии: това помещение или е използвано за пране, или се е произвеждало вино. Когато крепостта е завладяна от мамелюците, най-вероятно те са я зазидали“, обяснява Харири.


Той добавя, че образци от камъка, от който са изработени съдовете и зидарията, са изпратени в Унгария, където се провеждат специализирани експертизи. Много вероятно е резултатите от тези анализи да обяснят какво е било предназначението на откритото помещение.

Крепостта Крак де Шевале се намира на около 65 километра от Хомс, близо до границата на Сирия с Ливан. Разположена е на билото на хълм с височина около 650 метра. За пръв път в историческите документи за нея се споменава в началото на XI век. На мястото се е намирал гарнизона на емира на град Алепо. Един век по-късно кръстоносците превземат крепостта и тя се превръща в един от най-трудно достъпните замъци в Светите земи; дебелината на стените ѝ на места достига 30 метра. През 2006 година Крак де Шевалие е включена в списъка на ЮНЕСКО със Световното наследство.



През 2013 година, по време на войната в Сирия, крепостта е превзета от терористични групировки. Сирийската армия не предприема никакви настъпателни действия и не обстрелва крепостта, за да бъде запазен паметника на културното наследство. Година по-късно, през 2014, сирийската армия успява да изтласка радикалите от замъка, но в хода на боевете са нанесени щети на част от вътрешните помещения.


Основните работи по разчистване на отломките и грубия ремонт на нанесените щети приключват през ноември 2018 година. Крак де Шевалие вече е отворена за посещение от туристи.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...