12 февруари 2019 г.


В близост до един от маршрутите на някогашния Път на коприната, в северозападната част на Китай, археолози са открили рудници, където в древността е добиван тюркоаз. Според съобщение на агенция Синхуа, това е най-големият известен на науката комплекс, където е добиван този минерал – полускъпоценен камък; той заема площ от не по-малко от осем квадратни километра.

Международната търговия с тюркоаз започва още в древността. Най-големите центрове, където се е добивал минералът, са Иран (територията на съвременната провинция Хорасан) и Синайския полуостров. Но и Китай е имал своите находища, чиято разработка започва най-малко преди 3000 години. Известни места, където се е добивал тюркоаз са окръзите Юнсян и Чжушан в провинция Хубей.  Прочутият европейски пътешественик Марко Поло споменава също за тюркоазени рудници в Синдзян, където „великият хан“ Хубилай бил забранил добива на полускъпоценния камък без лично негово нареждане.


Работата на археолозите потвърждава думите на Марко Поло, а самото разработване на рудниците в Синдзян е започнало хиляди години преди времето, по което живеят Хубилай и Марко Поло. Всъщност, древните рудници са открити още през 1981 година в пустинна местност, където се срещат границите на окръзите Чарлик и Хами на Синдзян-уйгурския  автономен регион. Същински разкопки на място обаче започват едва през 2016 година. По данни на археолози от Синдзянския институт по културното наследство и археология, по време на разкопките от септември до ноември миналата година, експертите са открили над 1200 предмета, изработени от тюркоаз.



Археолозите са установили, че древният минен комплекс е имал различни отделени по функциите си зони. Имало е специални участъци, където са произвеждани и поправяни инструменти, където е добиван минерала, където след това са почиствани полускъпоценните камъни и където са живеели работниците от мината. Учените са открили множество керамични и бронзови предмети, каменни и костни сечива, фрагменти от текстил и животински кожи.
Датировките на откритите предмети сочат, че рудниците са разработвани между периода Пролети-Есени (770 – 476 г. пр.н.е.) и периода на Воюващите царства (475 – 221 г. пр.н.е.).

Откритите предмети от бита и сечивата, използвани за добива на тюркоаз, дават на археолозите ценни сведения за живота на древните китайци, живели и работили на това място. А тюркоазът и изделията от него са свидетелство за търговски връзки на Синдзян с останалите части на Китай. Разкопките в древния комплекс за добив на тюркоаз ще продължат през следващия археологически сезон.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...