11 февруари 2019 г.


Температурите на земната повърхност в глобален мащаб, измерени през 2018 година, са четвъртите най-високи от 1880 година насам, посочват от NASA и Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA). Двете агенции са извършили независимо една от друга анализ на събраните от тях данни.

Глобалните температури, измерени през 2018 година, са били с 0,83 градуса по Целзий по-високи спрямо средните за периода 1951 – 1980 година, пишат учените от института за космически изследвания Годард (GISS) на NASA. В световен мащаб 2018 година по температура се нарежда между тези на 2016, 2017 и 2015 година. Заедно взети, последните пет години са най-топлите, откакто се извършват научни наблюдения.

Гейвин Шмид, директор на GISS обобщава: „2018 е още една изключително топла година, нареждаща се в челните позиции на дългосрочната тенденция на глобалното затопляне“.

От 1880 година насам средната глобална температура се е повишила с 1 градус по Целзий. Според Шмид, това затопляне с дължи до голяма степен на увеличените обеми въглероден диоксид и други парникови газове, които човешката дейност емитира в атмосферата на планетата.



Динамиката на метеорологичните условия често повлиява определени региони, така че не на всички места по Земята се наблюдава еднакво количествено затопляне. Данните на NOAA сочат, че средната годишна температура за 48-те щата в континенталната част на САЩ, нареждат 2018 година на 14-тото място в класацията за най-топла година.

Тенденцията на затопляне е по-отчетливо видима в Арктическия регион, където през 2018 година се наблюдава трайно намаляване на морските ледове. В допълнение на това, загубата на значителни части от ледниковата покривка на Гренландия и Антарктика продължава да допринася за повишаване на морското равнище. Повишаването на температурите косвено допринася и за по-дългите периоди в сезонната опасност от големи горски пожари и възникването на някои екстремни метеорологични явления.


„Вече усещаме въздействието от дългосрочното глобално затопляне – наводнения в крайбрежните райони, интензивни валежи и промени в екосистемите“, подчертава Шмид.

Анализът на NASA се основава на данните, събирани с помощта на 6300 метеорологични станции, наблюдения на температурата на морската повърхност, извършвани от кораби и автоматични буйове, както и на измерването на температурите от антарктически научни станции. Суровите данни от измерванията се анализират с помощта на алгоритъм, който отчита местоположението на станциите и внася нужните корекции, които да неутрализират топлинния ефект на „градските острови“. Чрез алгоритъм се изчисляват и стандартните отклонения на средните глобални температури за избрания за базов период от 1951 до 1980 година.



Тъй като местоположението на метеорологични станции и методите за измерване са се променили с течение на годините, в интерпретацията на специфичните глобални годишни температури съществуват някои несигурности. Като вземат предвид и това, от NASA приемат, че глобалната промяна в средната годишна температура за 2018 година е с точност до 0,08 градуса и степен на сигурност 95%.



Учените от NOAA използват голяма част от същите сурови данни, но с различен базов период и различна интерполация на данните от полярните и някои по-бедни региони на Земята. Анализите на NOAA сочат, че глобалните температури през 2018 година са с 0,79 градуса по-Целзий над средните за XX век.

Пълният набор от данни на NASA за температурата на повърхността на Земята за 2018 година, както и методологията за изчисляване и анализ на данните, са достъпни на адрес: https://data.giss.nasa.gov/gistemp


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...