17 януари 2019 г.


Сред руините на град Накум в Гватемала, полски археолози са открили уникална скална сауна  на маите, пише сайтът Science in Poland. Предполага се, че „спа комплексът“ е ползван през периода между 700 и 300 г. пр.н.е. Интересното е, че мястото е използвано не само по прякото си предназначение, а и за провеждането на религиозни ритуали.

Накум се намира в североизточната част на съвременна Гватемала. Градът е един от най-големите, построени от маите. В руините му са се запазили постройки, изградени в края на II и началото на I хилядолетие преди новата ера. През класическия период (250 – 900 година) Накум се намира под властта на владетелите на Тикал – друг голям град на маите, който се намира на около 25 километра западно. През VIII-X век Накум изживява своя най-голям разцвет. Градът се намира на брега на река, по която преминават важни търговски пътища и това спомага за разцвета му. През този период в града са построени множество паметници – стели, голям храм и астрономически комплекс.

Накум е открит през 1905 година от френски изследовател, а вече след това американски научни организации периодично изпращат експедиции, които да работят на място. Разкопки и реставрация на града започва много по-късно – в началото на 90-те години на ХХ век, а от 2006 година в Накум провеждат разкопки полски археологически експедиции.



Основно се изследва южната част на града, която се състои от няколко площада, заобиколени от пирамидални постройки. Върху една от тези структури се е намирал т.нар. Акропол – комплекс от сгради, в които е имало 11 малки „вили“ и дворец с 44 стаи.

Преди пет години полските изследователи, водени от Ярослав Жралка и Виеслав Кошкул от Ягелонския университет откриват в северната част на Накум изсечени в скалата помещения, съединени с тунел. Първоначално археолозите решават, че са открили гробница, но допълнителни анализи и изследвания им дават правото да твърдят, че всъщност това е било сауна.


Представлява помещение, изсечено в скалите с каменни пейки покрай стените и огнище в стената срещу входа. В огнището се е запазил дебел слой от пепел. По всичко личи, че край огнището са нареждани големи камъни, върху които са изливали вода. Излишната вода е попадала в малък резервоар в средата на стаята, а от там по изсечен в скалата дренажен канал се е извеждала навън. Освен пепелта, изследователите откриват в банята и керамични фрагменти и парчета от обсидианови сечива – вероятно използвани при провеждането на религиозни обреди.

„Пещерите и местата за къпане са смятани от маите за сакрални: в тях, според космологичните им схващания, са родени не само боговете, но и хората. Такива места са смятани и за входове в подземния свят, обитаван от богове и предците на маите. За маите пещерите и баните са представлявали част от веригата, която осигурява богати реколти и са боготворени като места, предоставящи им първоизточника на поддържащата живота вода“, обяснява Ярослав Жралка.



Учените смятат, че сауната е използвана и за религиозни цели, защото около нея са открити руините на много храмове, пирамиди и дворци. Възможно е това да е място, на което са извършвали ритуални пречистващи измивания представители на елита и жреческата каста. Според оценките на археолозите, банята е използвана през периода приблизително между 700 и 300 година преди новата ера. След това е била засипана с чакъл и строителен разтвор. „Това може да е свързано със смяната на династията, под чиято власт е Накум. Но не са изключени и други важни промени в социалния и религиозен живот на маите да са станали повод за „затваряне“ на помещението“, допълва колегата му Виеслав Кошкул.

Дигитална реконструкция на банята
По-рано през миналата година археолози с помощта на лидарна техника откриха в северната част на Гватемала десетки хиляди неизвестни досега структури на маите. Сред тях има каменоломни, укрепления, храмове и дворци. Между поселенията е съществувала мрежа от пътища, част от които са построени върху специално изградени насипи, за да може да бъдат ползвани и през дъждовния сезон.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...