17 януари 2019 г.


Китайски учени са установили възрастта на човешки череп, открит в района Залаа нуур на град Холонбуйр, в близост до мястото, където се срещат границите на Китай, Монголия и Русия. Според изследователите, този череп е най-малко на 10 113 години. Находката е от района Залаа нуур на окръг Манджоули в китайския автономен регион Вътрешна Монголия – територия, на която са живели протомонголски племена.

Залаа нуур се намира в непосредствена близост до границата на Китай с Монголия и Русия. Историческите записки показват, че на това място са обитавали големи древни монголски племена, в това число хунну, сиенбей и кидани.

Първият череп, открит в района, е находка от 1933 година, когато местни въглещари попадат на него, докато копаят в открита въглищна мина. До 1996 година вече са известни 22 подобни находки. Но тъй като не са направени от професионални археолози, датирането им се оказва много сложно.

През миналата година с тази задача се заема екип учени от Пекинския университет и училището по археология към университета Дзилин. От месец март 2018 година те извършват различни изследвания на четири от черепите, в това число и радиовъглероден анализ.



„Най-древният от изследваните черепи е на около 10 113 години. Възрастта на другите три е съответно 7400, 1600 и 1000 години. Резултатите от това изследване доказват, че хората са населявали района Залаа нуур в продължение на 10 000 години“, обяснява Чжу Хун от университета Дзилин.


Президентът на Китайския съюз на археолозите Ван Уей отбелязва, че това са черепи на хора, чиито умения в изработването на каменни сечива са били доста развити. „Научили са се да превръщат камъка в тънки остриета, които са привързвали към костни дръжки и са използвали за разфасоване на месото от животните, които са ловували. За онзи период тези умения са били сред най-напредничавите технологии“, обяснява Ван Уей.

Колегата му Чжу Хун добавя, че по-късно, когато бъдат приключени всички ДНК анализи на черепите от Залаа нуур, ще бъдат изнесени и данни от проведените антропологични изследвания. Той обаче споделя, че екипът се е надявал да намери повече образци за изследване. „Изминали са много години и повечето от откритите черепи са се изгубили. Дори и да успеем да ги намерим отново, ще бъде трудно да се докаже, че изначално са открити на територията на района Залаа нуур“.


По думите на Чжу, археолозите подготвят документите, нужни за да им бъде позволено извършването на разкопки, чрез които сами да получат нужната им археологическа информация. „Провеждането на разкопки ще е от голяма полза за изучаване на надорностите, населявали Залаа нуур“.



В превод от монголски Залаа нуур означава Езеро на короните. Залаа се превежда и като корона, и като червени ленти, червена коприна или сноп косми или четчицата на шапките на монголите. Често срещана е фразата “Улаан залаатай монголчууд”, което се превежда като „Монголите с червената четчица“.
Улаан залаа — „червената четчица“, е малка четчица или лента, помпон от червени копринени нишки, и е масово срещан елемент от мъжките шапки, носени от членовете на монголските народности.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...