17 януари 2019 г.


В северозападната китайска провинция Шанси археолози са открили група древни погребения. Находката е в близост до село в провинция Шанси, а гробниците датират отпреди повече от 1500 години.

Според съобщение на археологическия екип от Академията по археология в провинция Шанси, клъстерът от 12 гробници е от времето на Шестнадесетте царства (304 – 439 година). Разкопките са извършени през 2017 и 2018 година. Находката е близо до село Лейджиа в окръг Сисиан. Открити са и множество жертвени олтари.



Гробниците са разположени в два реда. Всяка от тях се състои от проход, врата и пътека, водеща към погребална камера, обяснява Лию Даюн, археолог от Академията.
„За пръв път попадаме на погребални обичаи, като например поставяне на камъни в малка яма в ъгъла на гробницата. Освен това, краката на някои от положените в гробниците са били затискани с квадратни каменни блокове – също новост, за която се натъкваме за пръв път“, цитира думите на Лию агенция Синхуа.


В повечето погребения са открити множество керамични съдове, включително фигурки на воини, слуги и животни, както и различни по големина кани и маслени лампи. Сред находките има и бронзови аксесоари: огледала, печати, игли за коса, гривни, както и няколко вида бронзови монети.



Сред монетите е и една рядка, датираща от периода Късна Джао – едно от царствата от този период. За археолозите това е важен признак, чрез който по-точно може да бъдат датирани гробниците, отбелязва Лию.



В две от гробниците са открити черепи от малки прасета, както и голямо количество люспи от просо.

„Като се има предвид разположението на гробниците, може да се предположи, че те принадлежат на един род. Предстои ни да определим дали съществуват и какви точно са роднинските връзки между погребаните“, казва в заключение Лию.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...