11 януари 2019 г.


Археолози са установили, че каменните релефи от неолитното селище Шимао в северната част на Китай, са много сходни с характерните мотиви, откривани по бронзови изделия, произведени в Китай стотици, а дори и хиляди години по-късно.

Шимао се намира в провинция Шанси. Смята се, че е основано около 2000 г. пр.н.е. – в края на неолитната археологическа култура Луншан. Селището е най-големият от китайските градове от този период, известни на науката. Градът е разполагал с две фортификационни каменни стена, чиято дебелина средно е около 2,5 метра. Периметърът на външната защитна стена е 5,7 километра, а на вътрешната – 4,2 километра. Всяка от стените е разполагала с порти и отбранителни кули. Вътре в защитената територия е имало голяма сграда, изградена от каменни блокове, за което експертите смятат, че е изпълнявало функциите на дворцов комплекс. Освен него, наоколо са се намирали жилища, занаятчийски работилници и гробище.


Самото селище е открито още през 1976 година, но систематични разкопки на обекта се извършват едва от 2011 година. По вътрешната отбранителна стена археолозите са открили фрески с геометрични фигури, а в самата стена са намерени вградени късове нефрит, за които се предполага, че са играели ролята на защитни талисмани. Под градската порта са открити останките на животни и 80 човешки черепа. Основната хипотеза, обясняваща тази находка е, че животните и хората са принесени в жертва по време на строежа на стената и портата в нея.



По време на последния сезон на археологически разкопки, са намерени около 30 каменни релефа. Повечето от тях са геометрични мотиви, подобни на тези, открити по вътрешната защитна стена. Но някои от новооткритите релефи представляват изображения на антропоморфни същества с чудовищни лица и нещо, наподобяващо бивни. Ръцете на фантастичните чудовища са разположени отстрани на главите, така че се създава впечатлените, че съществата лежат с лице към наблюдаващия ги, опрели ръцете си на земята.


Интересното в находката е, че сходни изображения вече са добре известни на историците и археолозите, но те се отнасят към много по-късни епохи. Подобни антропоморфни същества може да се видят на бронзови съдове, датиращи от времето на династията Шан (1600 г. пр.н.е. – 1046 г. пр.н.е.) и Джоу (1046 г. пр.н.е. – 256 г. пр.н.е.).



В момента изследователите се опитват да открият други връзки, които да обединяват живелите в Шимао хора с майсторите от времето на династиите Шан и Джоу. „Възможно е звероподобните образи, които открихме в Шимао, да са оказали значително влияние върху мотивите на китайското изкуство от бронзовата епоха. Находките от Шимао постоянно поставят на проверка всичко, което ни е известно до момента за ранните цивилизации, развили се на територията на съвременен Китай. Несъмнено е обаче, че вече имаме повече причини и увереност, които ни дават правото да твърдим, че откриването на Шимао е знаково събитие не само за Китай, но и за цяла Източна Азия“, казва директорът на Института по археология в провинция Шанси Сун Джоуюн.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...