15 септември 2018 г.

Поглед от въздуха към руините на Шимао
След години на проучвания, анализи и разкопки, китайските археолози имат повод да се поздравят за постигнатото: дългата и тежка работа им помага, за да потвърдят откриването на най-големите праисторически останки от град в Китай. Археологическият обект е наречен руините на Шимао. Простира се на площ от 4 квадратни километра.

Руините на Шимао са неолитни останки, датиращи от 2000 г. пр.н.е. Намират се в северния край на Льосовото плато в провинция Шънси. Руините са открити още през 1976 година и 30 години по-късно получават статут на Защитен паметник на националното културно наследство на Китай. Разкопки на обекта обаче не се провеждат чак до 2011 година.

Льосовото плато в провинция Шънси
Археологическият обект може да се похвали с много находки и артефакти. Работещите по разкопките му експерти откриват и изследват портите и каменните стени, обграждали мястото, дворците, къщите, гробници, работилници и жертвените олтари в праисторическия град.



Една от интересните структури излиза на бял свят през 2013 година: голяма външна порта, която е изградена с помощта на сложни и усъвършенствани техники. Сун Джоуян, изследовател в института по археология в Шънси, обяснява за възрастта на отбранителните съоръжения: „Защитните съоръжения, изградени край градските стени, се смяташе, че са построени по време на т.нар. период „Пролети и есени“ в китайската история. Но откриването на портата предефинира коренно тази датировка“.

Част от фортификационните съоръжения на града
Сред откритите артефакти са предмети, изработени от нефрит, стенописи и безброй фрагменти от керамични съдове. Всички находки подкрепят тезата, че Шимао е играл много важна роля в праисторически времена.

Украшение от нефрит, открито в Шимао
Археолозите са натъкват и на 70 – 80 черепа на млади жени, погребани в общ гроб. Сун Джоуян обяснява: „По черепите има следи от нанесени удари и обгаряния. Не е изключено това масово погребение да е свързано с някакво ритуално жертвоприношение, чрез което е положено началото на града“.



Откритията в руините на Шимао помагат не само да се изясни древната история на Китай, но в известна степен и пренаписват част от сведенията за праисторическите му времена.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...