10 януари 2019 г.


Нещо странно се случва на „покрива на света“. Северният магнитен полюс на Земята се от отдалечава от Канада в посока Сибир. Миграцията му се извършва с толкова бързи темпове, че кара експертите по геомагнетизъм да предприемат нетрадиционни мерки.

Очаква се на 15 януари (но поради проблемите с държавния бюджет на САЩ, засега корекцията се отлага за 30 януари) да бъде обновен Световния магнитен модел, който описва магнитното поле на планетата и е залегнал в основата на цялата съвременна навигация – от системите, които използват плавателните съдове, до Google Maps и смартфоните. Последното обновяване на модела беше извършено през 2015 година и се очакваше то да е валидно до 2020 година. Но промяната в магнитното поле е толкова значима, че учените са принудени да извършат корекцията сега.

„Грешката се увеличава непрекъснато“, казва Арнауд Чулиат, експерт по геомагнетизъм от Университета в Колорадо и Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ. Проблемът отчасти се дължи на мигриращия полюс, както и на други промени, случващи се дълбоко в ядрото на планетата ни. Течното метално ядро на Земята, което е в постоянно движение, генерира магнитното поле. То обаче се променя с течение на времето, следвайки промените в движението на потоците в ядрото. През 2016 година, например, беше отчетено бързо ускорение на отместването на магнитните сили дълбоко под северните части на Южна Америка и източната част на Тихия океан. За тези промени постоянно следят сателити, част от които са на Европейската космическа агенция и са разработени в рамките на проекта „Swarm“.



В началото на 2018 година Световният магнитен модел се оказва с проблеми. Учените от NOAA и Британската агенция за геоложки проучвания извършват годишната проверка за това, доколко моделът отразява всички вариации в магнитното поле на Земята. Тогава установяват, че картата вече е толкова неточна, че отклоненията са на близо до това, да надхвърлят допустимите граници за навигационни грешки.

„Ситуацията се оказа много странна и интересна“, обяснява Чулиат пред Nature. „Питахме се, какво се случва? А отговорът е с две компоненти“. По време на среща на Американския геофизичен съюз във Вашингтон, провела се миналия месец, експертите дискутират по отговора на въпроса „Какво се случва с магнитното поле на Земята“.

Първо, през 2016 година отчетеният геомагнитен импулс под Южна Америка дойде във възможно най-неподходящият момент, точно след актуализацията на Модела, извършена през 2015 година. Това означава, че магнитното поле се е „разбунтувало“ точно след последното актуализиране и това се е случило по начин, който авторите на модела не са очаквали и не са предвидили, че е възможно да се случи.

Второ, отместването на северния магнитен полюс прави проблема още по-сериозен. Полюсът се мести по непредсказуем начин и това винаги е предизвиквало учените в миналите времена, докато през 1831 година Джеймс Кларк Рос пръв го локализира в арктическия район на Канада. В средата на 90-те години на ХХ век отместването на полюса набира скорост – от около 15 км годишно преместване се стига до скорост от 55 километра за година. През 2001 година северният магнитен полюс навлиза в просторите на Северния ледовит океан. През 2007 година екип експерти, сред които е и Чулиат, с хидроплан кацат на леден блок в океана, за да се опитат да локализират точно полюса.


През 2018 година полюсът пресича условната линия на смяна на датата и вече се намира в Източното полукълбо. Понастоящем северният магнитен полюс се е устремил в посока към Сибир.



Геометрията на магнитното поле на Земята увеличава грешките на модела в местата, където полето се променя бързо, какъвто например, е случая със Северния полюс. За да се отстрани проблема с натрупаните от бързото преместване на магнитния полюс в Световния магнитен модел, експертите допълват базите му данни с резултатите от наблюденията от последните три години, в които е включен и геомагнитния импулс от 2016 година. Новият, коригиран модел, трябва да бъде точен най-малко до следващото планирано редовно обновяване, насрочено за 2020 година.

В същото време учените се опитват да разберат, защо промените в магнитното поле се случват с толкова драматично високи темпове. Геомагнитните импулси като този, регистриран през 2016 година, могат да бъдат проследени до „хидромагнитните“ вълни, възникващи дълбоко в ядрото на планетата. И бързото придвижване на северния магнитен полюс може да се дължи на високоскоростна струя от течно желязо, придвижваща се в ядрото под територията, на която на повърхността се намира Канада.

Според експертите, тази струя се „размива“ и отслабва магнитното поле под Канада. Това от своя страна означава, че Канада губи „битката за полюса“ срещу Сибир. Защото, както твърдят учените, северният магнитен полюс се управлява от две магнитни полета – едното под Канада, другото – под Сибир. По всичко личи, че в момента „петното“ под Сибир надделява в това „състезание“.



За експертите по геомагнетизъм цялата ситуация означава само едно – в обозримо бъдеще им предстои да бъдат много заети с работата по наблюдение на процесите, протичащи в магнитното поле на Земята.

1 коментара:

  1. Защо не говорят за всичко това по новините а ни баламосват с маловажносни...?

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...