3 януари 2019 г.


Магнитното поле на Земята е с решаваща роля за възникването и оцеляването на живота. Затова и да разберем начина, по който то се е формирало и функционира, ще ни даде познания не само за планетата ни, но и за установяването на потенциално перспективни други кътчета във Вселената, където може да се е зародил живот. За съжаление, геолозите, които се опитват да установят кога планетата ни се е сдобила с магнитното поле, може да се наложи да се върнат в самото начало, заради откриването на недостатъци в онова, което се смяташе за доказателство за ранното формиране на полето.

Кристалите циркон, откривани в Джак хилс, Западна Австралия, са едни от най-старите минерали на Земята. Голяма част от онова, което знаем за първите 10 % от времето на съществуване на планетата ни, сме научили от тези „капсули на времето“. Това ги прави логичен обект на изследване от страна на геолозите, които търсят отговор на въпроса кога Земята се е сдобила с магнитно поле.


Кристалите циркон от тези хълмове, чиято възраст варира между 3,3 и 4,2 милиарда години, са намагнетизирани, което кара някои геолози да твърдят, че магнитното поле се е появило съвсем скоро след формирането на планетата ни преди 4,5 милиарда години. Това обаче е доста по-рано от времето, когато се е формирало твърдото ядро на Земята, благодарение на което съществува магнитното поле днес, и такава находка може да се окаже доказателство, че течните ядра също може да генерират силни полета. Учени от университета в Кеймбридж обаче опровергават това твърдение. В статия за Proceedings of the National Academy of Sciences те достигат до заключение, че магнитното поле на Земята се е появило много по-късно.



Сами по себе си кристалите циркон не притежават магнетизъм. Въпреки това, ценността им от гледна точка на геолозите се състои в способността им да включват в себе си други елементи. Уранът, който са „уловили“ по време на формирането си, се е разпаднал до олово и това помага да се установи точната им възраст. В кристалите от Джак хилс се съдържат магнетизирани минерали и ако те, както урана са наследство от първичната кристализация на цирконите, то това означава, че Земята по онова време е притежавала силно магнитно поле.

Д-р Ричард Тейлър и колегите му изследват два такива кристала, чиято възраст е 4 милиарда години. И при двата образци откриват пори с наноразмери, появили се в резултат на радиационно увреждане. Според изследователите, през тези пори в кристалите се е натрупал магнетит (Fe3O4), но това се е случило доста по-късно от формирането на самите кристали циркон. Както подсказва и името му, магнетитът е материал, който в процеса си на кристализация лесно се намагнитва при наличието на подходящо по интензитет магнитно поле; той поддържа намагнитването си, при условие, че не е подложен на температури над 550ºC.

От това изследване на учените от Оксфорд следва, че има голяма вероятност магнитните свойства на циркониевите кристали да отразяват условията на Земята от много по-късна епоха, а следователно, въпросът кога се е появило магнитното поле на планетата ни остава отворен.



За геолозите магнитното поле е следата, която доказва съществуването и разказва историята за преместването на тектоничните плочи. Благодарение на магнитното поле древните мореплаватели са имали ориентир, по който да се водят в просторите на океаните. Но най-голямата роля на полето се състои в това, че защитава земната атмосфера от въздействието на слънчевия вятър. Смята се, че липсата на подобен „невидим щит“ е отговорна за това, Марс да загуби по-голямата част от атмосферата си, а от там и шансовете да се развие живот.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...