12 декември 2018 г.


Експерти от Института по археология и етнография на Руската академия на науките приключиха с летния сезон на разкопки в Денисовската пещера в Алтай. Последната им находка е древен „молив“, който представлява обработен къс от хематит. Официално за откритието съобщава директорът на Института Михаил Шунков.

„Това е още една уникална находка от Денисовската пещера. Ние го наричаме „молив“. Това е срещаният в природата пигмент хематит, който първобитните художници са използвали за най-различни „арт“ цели. Фрагментът, който открихме, е специално обработен“, разказва Шунков по време на пресконференция, на която се изнасят обобщените данни от приключилият летен полеви сезон.

Директорът съобщава и за още една находка – малък къс мрамор, оцветен с вещество от типа на охрата. По думите на експертите, това свидетелства, че древните обитатели на Денисовската пещера не само са носили украшения, но активно са използвали и различни, срещащи се в природата оцветители.

Уникалният древен „молив“ е открит в южната галерия на Денисовската пещера. Разкопките там са подновени през тази година. Работите се извършват в утаечните слоеве с възраст между 45 и 50 000 години. Това е периодът на късния палеолит и е времето на ранните етапи от развитието на денисовската култура. На същото място през тази година са открити колекция изделия от бивни на мамут и черупки от щраусови яйца.



Пещерата Денисов става известна в световен мащаб, когато при разкопки са открити останките от нов подвид хоминиди. Проведеното през 2008 година изследване на ДНК, извлечена от фаланга на кутрето на момиче на възраст 9-12 години показва, че тя не е още човек от съвременния вид, но едновременно с това вече не е и изцяло неандерталец.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...