12 декември 2018 г.


Археолози от Академията за обществени науки на Китай са открили колесница, чиято възраст се определя на около 2500 години. Официалното съобщение е на агенция Синхуа.


В съобщението се подчертава, че уникалната находка е направена по време на разкопки на некропол, отнасящ се приблизително към времето на управление на династията Източна Джоу (770 - 256 г. пр.н.е.). Откритието е от североизточната провинция Хъбей.


Древното превозно средство е с ширина от 142,5 см и дължина от 106 см. Двуколесно е, а всяко от колелата е с диаметър 140 см и е укрепено с 38 спици. Колесницата и изработката ѝ са показателни за високия социален статут на собственика ѝ.


Древната колесница е била украсена с резбовани орнаменти, както и с позлатени метални емблеми с изображения на животни. Археолозите изказват предположението, че толкова богато украсено превозно средство би могло да е собственост само на изключително богат и влиятелен човек, като не се изключва възможността да е собственост и на някой от  окръжните владетели.



Специалистите подчертават, че колесницата се е запазила в много добро състояние, независимо от факта, че е прекарала последни 2500 години под земята. Археолозите в момента продължават разкопките, за да открият допълнителни детайли, които биха позволили в бъдеще да бъде възстановен изцяло ценният древен експонат.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...