4 ноември 2018 г.


Родината на първия шоколад се оказва Еквадор. Хората, живели в този регион преди около 5300 години първи са започнали да събират плодовете на какаовото дърво и да ги използват за храна. Това пишат екип учени в статия за списание Nature Ecology & Evolution.

„Установихме, че жителите на северната част на Амазония са започнали да събират плодовете на дърво, близък роднина на какаовото дърво от Мексико, но това се е случило около 1500 години преди същото да сторят предците на ацтеки и олмеки. По всяка вероятност, традицията в употребата на какаото се е разпространявала от юг на север, придвижвайки се от територията на съвременен Еквадор към Мексико“, пише Майкъл Блейк от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

Сред историци, археолози и генетици отдавна се водят спорове около историята на откриването и разпространението на шоколада, доматите, картофите и всички други „подаръци от Новия за Стария свят“. По отношение на шоколадовата напитка все още няма постигнат консенсус за това, къде се е намирала родината на първите „култивирани“ сортове какао. Не е постигнато съгласие и по въпроса, кога древните индианци са започнали да го ползват като храна.


Например, мнозина историци днес приемат, че първите „версии“ на какаото са изобретение на маите, и че това се е случило преди около 3400 години. От друга страна, археолозите са открили потенциални следи, че малко по-рано легендарните „божествени“ свойства на шоколада са били известни на легендарните олмеки, а генетичният анализ сочи, че дивите роднини на шоколадовото дърво растат не в Централна Америка, а в северната част на Амазония.



Блейк и колегите му може би слагат край на тези дискусии. Те са извършили задълбочени анализи на глинени съдове и фрагменти от керамика, открити на стоянка на древни индианци от културата майо-чинчипе, живели в южната част на съвременен Еквадор преди около 5400 години. Археологическият обект Санта Ана ла Флорида се намира в региона, от където произхожда сорта Национал какао, отглеждан по тихоокеанското крайбрежие на Еквадор. От този сорт се приготвят най-качественото какао в света. При разкопките на стоянката са открити мидени черупки и дървени фрагменти от видове, характерни за крайбрежието на Тихия океан. Това показва, че между тези две локации са съществували връзки: племената от тихоокеанското крайбрежие и майо-чинчипе от долината на Амазонка са се познавали. „Вероятно точно представителите на втората група са изиграли най-важната роля в култивирането на какаото изобщо, а в частност и на дървесните видове, които днес дават сорта Национал какао“, пишат авторите на изследването.


Доскоро подобни находки са разглеждани и анализирани от чисто археологическа и културологична гледна точка. Наскоро обаче ситуацията се променя заради едно просто наблюдение – стените на глинените съдове имат множество пори, в които често попадат молекули от мазнини, белтъчини и други вещества, съдържащи се в храните. Съответно, проучването на състава и количествата на тези останки, може да даде сведения за продуктите, съхранявани в съдовете.

Блейк отбелязва, че в част от изследваните съдове екипът е установил наличието на следи от теобромин – един от главните компоненти, съдържащи се в чая и какаото, който освен, че придава характерния за напитката горчив вкус, е отговорен и за ободряващия ѝ ефект. Това откритие кара учените да предположат, че в съдовете са съхранявани или зърна какао, или някакви напитки, приготвяни от зърната.



За да проверят хипотезата си, учените отделят малки фрагменти глина от стените на съдовете, като се надяват в тях да открият следи от шоколад, в това число и нишесте, които са характерни само за какаото. Надеждите им са, че може дори да намерят частични следи от ДНК на дървесния вид, от който са използваните зърна.

Оказва се, че в много от керамичните фрагменти са налични и двете компоненти. Възрастта на най-древните съдове и фрагменти е около 5300 години. Така се потвърждава и „генетичната“ теория за произхода на шоколадовата напитка, която предполага, че тя е с южноамерикански корени.

През следващите векове и хилядолетия тайната на тази напитка, както предполагат учените, се е пренасяла на север заедно с търговците, и все повече племена и общности на индианците са „просвещавани“ в начина за приготвянето ѝ. След около 1500 години традицията на шоколадовата напитка вече е проникнала на полуостров Юкатан и в южната част на Мексико, откъдето хилядолетия по-късно Кортес и неговите конкистадори ще я заимстват и направят достояние на цялото човечество.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...