18 октомври 2018 г.


Изригването на вулкана Везувий, унищожило Помпей, Херкулан и Стабий, може да се окаже, че се е случило два месеца по-късно, отколкото е прието да се смята. Изявлението е направено от официални италиански лица.

Историците са приели, че природния катаклизъм се е случил на 24 август 79 година. Но при нови разкопки, провеждани във все още малко проучената южна част на древния град, е открит надпис – изписан е с въглен върху стена и включва дата, която съответства на 17 октомври. Надписът е от помещение в къща, която очевидно е била ремонтирана непосредствено преди намиращият се наблизо вулкан Везувий да избухне и да погребе Помпей под дебел слой пепел и камъни.


Датата 24 август е базирана на свидетелствата на Плиний Младши, който е свидетел на изригването и пише за него десетилетия по-късно в две писма, адресирани до приятеля му – римският историк Тацит. В тях той описва събитията около смъртта на прочутия си чичо – ученият Плиний Стари, който по това време се намира в близкия град Мизенум. „На 24 август, около 1 часа на обяд, майка ми го извикала да види издигащият се нависоко облак…“. Така Плиний Младши пише в едно от писмата си до Тацит и описва, как прочутият му чичо се отправя с бързоходен кораб към Стабий в опит да спаси свои роднини в града. Ученият тръгва и с намерението отблизо да проучи уникалното явление, но вече оказал се на брега, загива – задушава се от серните изпарения.



В същото време Плиний Младши наблюдава природния катаклизъм от другата страна на залива. „Предавам на вас това, което видях с очите си и ви излагам преживяното непосредствено след бедствието, преди да е станало твърде късно и времето да заличи истината за него“, пише той до Тацит.

Но новооткритият надпис поставя под въпрос тези свидетелства.
Надписът, открит по време на последните разкопки, не е нищо повече от драсканица с въглен. Най-вероятно написаното е дело на някой от работниците, наети да ремонтират къщата.
Написаното обаче, по старият римски стил на отчитане на дните, е датирано като 16 дни преди ноемврийските календи. Това съответства на 17 октомври в съвременния календар. „Тъй като надписът е положен с въглен, а той не би могъл да издържи дълго време, много вероятно е да се предположи, че е направен през октомври 79 година“, заявява археологическият екип в официално съобщение за находката.


Експертите смятат, че най-вероятната дата на изригването е всъщност 24 октомври.

От известно време се изказват предположения, че бедствието се е случило по-късно, а не през август, както е прието до момента. В полза на тези твърдения са открити вкаменелости от клони с типично есенни плодове, както и мангали, открити сред руините на някои домове, които очевидно са използвани за затопляне на помещенията непосредствено в момента на катастрофата – нещо, което би било ненужно в разгара на лятото.
Надписът с въглен пряко подкрепя тези хипотези, подчертават от археологическия екип на комплекса Помпей.

И така, възниква въпросът, сбъркал ли е Плиний Младши в предаването на точната дата?
Писмата му до Тацит са писани около 20 години след изригването на Везувий през 79 година. Освен това, оригиналните писма не са оцелели. Вместо това, съвременният прочит на текстовете на писмата се основава на преводите и преписите на преводите им, които са правени през вековете. В действителност, в различни копия на текстовете се съдържат дати, вариращи от август до ноември, въпреки че от дълго време е приета за консенсусна датата 24 август.



Разминаванията на датата в текстовете също лесно биха могли да са вследствие на обърквания, породени от разликите в древните и съвременните системи за отброяване на дните.


Освен „безпрецедентния надпис“, през миналата седмица археолозите съобщиха и за още нови находки. В малко проучения досега Регион V на Помпей бяха разкопани руините на големи имения, в които заможните собственици са се наслаждавали на сложни  и изящни фрески и мозайки.

При представянето на открития надпис върху боядисаната в бяло стена, министърът на културата на Италия Алберто Бонизоли определя находката като „изключително откритие“. Той казва още: „Днес, скромно казано, може би пренаписваме историческите книги, защото датираме изригването [на Везувий] от втората половина на октомври“, цитира думите на министъра Reuters.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...