20 октомври 2018 г.


Бляскавата феерия от звезди, запечатана на изображението, е сферичният звезден куп NGC 1898, който се намира близо до центъра на Големия Магеланов облак – един от нашите „космически съседи“. Големият Магеланов облак е галактика-джудже, сателитна на нашия Млечен път. В нея се намират множество звездни купове, а относителната ѝ близост я прави идеалната лаборатория, чрез която учените могат да изследват процесите при формирането на звезди.

NGC 1898 е открит от британския астроном Джон Хершел през ноември 1834 година. В наши дни звездният клъстър многократно попада във фокуса на космическия телескоп „Хъбъл“.
Днес знаем, че сферичните звездни купове са едни от най-старите известни обекти във Вселената и че са реликтовите останки от ранните епохи на формирането на галактики. Макар че науката вече е достатъчно добре запозната със звездните клъстъри в нашата галактика – но все още има множество въпроси, на които нямаме отговори – тепърва започва проучването на сферичните звездни купове, които се намират в сателитните на Млечния път галактики-джуджета.

Наблюденията на NGC 1898 трябва да помогнат на астрофизиците да разберат, дали свойствата на звездните купове извън Млечния път са сходни с тези на клъстърите в нашата галактика. Ако се окаже, че характеристиките им са различни, то тогава ще се наложи да се потърси отговор на въпроса, какво е различното в космическата среда, в която се намират.



Изображението е заснето с помощта на Advanced Camera for Surveys (ACS) и Wide Field Camera 3 (WFC3) на борда на космическия телескоп „Хъбъл“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...