6 октомври 2018 г.


Мистериозна керамична фигурка, оформена като женско лице, изпраща усмивката си от дистанцията на 7300 години. Музеят в провинция Анхуей, Китай, където се съхранява загадъчната „красавица“, започва международен конкурс, чрез който да бъде избрано подходящо наименование за артефакта.

Джи Йонг, уредник на музея „Анхуей“ в град Бенгбу, обяснява, че статуетката е един от шестстотинте керамични предмета, открити на обект край село Шуандун в провинция Анхуей. Разкопките са проведени още през 1985 година, а обектът е с датировка от новокаменната епоха. С помощта на радиовъглеродно датиране е установено, че артефактите са на възраст от около 7300 години.

Все още обаче е неясно какво е предназначението на статуетката и защо тя е единствена по рода си; всички останали артефакти, открити на мястото, са обикновени предмети, носещи надписи с различни символи, за които се смята, че са праобраз на китайските йероглифи.


Статуетката е изработена от глина с включвания от слюда на прах и кварц. Представлява женско лице, декорирано с подобни на татуировка поредица от дупки, а на челото ѝ има символ, който археолозите приемат за пиктографско изображение на слънцето. Артефактът е с размери приблизително 6,5 см на дължина и ширина и представлява най-ранният пример за подобна керамика, откривана досега в Китай.



Джан Дон, професор от Китайската академия за социални науки, обяснява, че международни експерти в областта на археологията са склонни да свързват надписите върху керамичните предмети от Шуандун с рисунки от цивилизацията на олмеките и йероглифните надписи на маите.

Джи Йонг уточнява, че след определен срок, през което ще се събират предложения за име на статуетката, музеят ще организира международен симпозиум, посветен на артефакта.


„Мисля, че това е най-ранният и най-красивият портрет на женско лице. Той ни показва, че хората по онова време вече са преминали през етапа на емоционалното мислене и са достигнали до рационалното“, казва Сю Сиаохонг, член на Китайското дружество за култура. Неговото предложение за название на статуетката е „Богинята на река Хуайхъ“, тъй като руините на поселението, където е открита, се намират край брега на Хуайхъ. Реката се намира почти по средата между двете големи реки – Яндзъ и Жълтата река.

Културата от Шуандун се появява по същото време, по което късно неолитната култура Яншао се развива в средното поречие на Жълтата река. От същия период е и културата Маджабан, зародила се по долното течение на река Яндзъ, в района, където днес се намира Шанхай и от която археолози са открили останки от оризови зърна на възраст 6000 години.



В музея, където е изложена статуетката, е поставен надпис, гласящ „керамичен портрет с лицеви татуировки“, пише Синхуа.


Засега експертите не са постигнали консенсус около образът от статуетката. Повечето учени, занимаващи се с проучвания в Шуандун са склонни да приемат, че развилата се на това място култура е от матриархален вид с доминираща роля в общността на жена-магьосница. Затова са изказвани предположения, че статуетката може би е портрет на такава магьосница.

Находките от разкопките в Шуандун дават на учените основание да твърдят, че басейнът  на река Хуайхъ е един от районите, където се заражда китайската цивилизация.


Инициативата за набиране на идеи, как да бъде наречена статуетката е от септември и за изминалото време чрез медиите и китайските социални мрежи вече са постъпили много предложения. „Портретът е само на лицевата част, а декорацията на челото без съмнение подсказва, че е изобразена височайша особа. Може и да ѝ пасне името „Голямото сирене“, шеговито предлага Мухамад Фирдауси Самияди от Суринам.
Французинът Енцо Хилберт е убеден, че фигурката представя женско лице и също шеговито предлага „понеже най-вероятно е била жрица, би ѝ подхождало названието Дивото момиче, а защо не и Друидката“.



По-сериозно е подходил местният жител от град Бенгбу, които казва, че тъй като статуетката е от времето на древната култура по река Хуайхъ, то трябва и названието ѝ да подсказва произхода ѝ. Затова неговото предложение е да бъде наречена „Майката от река Хуайхъ“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...