1 септември 2019 г.


Периоди от далечното минало на студен и сух климат са помогнали на нашите видове да заменят неандерталците в Европа, показва ново изследване, пише Асошиейтед прес. Учените са установили, че подобни студени периоди са съвпаднали с очевидното изчезване на нашите еволюционни братовчеди в различни части на континента, последвано от появата на нашите видове Хомо сапиенс. "Дали те са се преместили или са загинали, ние не можем да кажем", казва Майкъл Стаубвасер от Университета в Кьолн в Германия.

Неандерталците едно време са живели в Европа и Азия, но са измрели преди около 40 000 години, само няколко хиляди години, след като нашите видове Хомо сапиенс са пристигнали в Европа. Учените дълго време са дебатирали какво е подпомогнало това и някои от тях посочиха като причина климата. Други предложиха като обяснение евентуални епидемии или идеята, че новодошлите видове са надделели над неандерталците в битката за ресурси.

Стаубвасер и неговите колеги са насочили вниманието си върху съществуващите климатични, археологични и екологични данни и са добавили нови индикатори за климата в миналото, взети от изследвания на две пещери в Румъния.

Тяхното проучване е изтъкнало два студени и сухи периода. Единият е започнал преди около 44 000 години и е продължил около 1000 години. Другият е започнал преди около 40 800 години и е продължил шест века. Времето на тези събития съвпада с периоди, в които артефактите от неандерталците изчезват и признаци за Хомо сапиенс се появяват на места в долината на река Дунав и във Франция, казват учените. Климатичните промени може да са довели до смяната на горите с терени с шубраци и Хомо сапиенс може би е бил по-добър в адаптирането към тази нова среда в сравнение с неандерталците.



Катерина Харвати, експерт по неандерталците в Университета в Тюбинген в Германия, която не е участвала в изследването, казва, че е от полза да има нови климатични данни от Югоизточна Европа, регион, за който се предполага, че е бил използван от Хомо сапиенс, за да се пръсне и в други части на континента. Харвати казва, че не е ясно дали неандерталците са изчезнали и Хомо сапиенс се е появил по същото време, което е посочено от авторите на новото изследване, защото предишните изследвания, които те цитират в него, се базират на ограничени доказателства и са нещо, което може да се оспорва.

Според Крис Стрингър от Природонаучния музей в Лондон новото изследване привежда убедителни аргументи за въздействието на климатичните промени върху неандерталците, въпреки че според него има и други фактори, които са допринесли за изчезването им.

Рик Потс от института Смитсониън пък определя новото изследване като "свеж нов поглед" върху темата за замяната на видовете.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...