4 ноември 2017 г.


Кой или какво е погубило неандерталците? Отговорът на този въпрос все още не ни е известен. Някои антрополози посочват като причини промени в климата или епидемични заболявания, например. Други прехвърлят вината изцяло на предците ни Homo sapiens, които при миграцията си от Африка са пренесли тропическите болести, или че с интелектуалното и културното си превъзходство, та дори и с простото кръстосване между видовете са асимилирали Homo neanderthalensis, довеждайки вида им до изчезване.

Онова, което ни е известно, е, че неандерталците са изчезнали от лицето на планетата преди около 40 000 години, като само 5 000 години по-рано са преживели разцвета на вида си (за еволюционните процеси това време е просто един кратък миг). Знаем още, че съвременния човек е съжителствал едновременно с „братовчедите си“ поне за период от 10-15 000 години.

Според ново изследване, публикувано в Nature Communications, възможно е факторите, довели до измирането (или асимилирането) на неандерталците да се окажат без голямо значение, защото видът им е бил „обречен“ през цялото време на съществуването му.

За изследването си учените от Станфордския университет са създали компютърен модел, който представя малки групи от неандерталци и Homo sapiens, живели в Африка и Европа. На случаен принцип някои от тези групи са „елиминирани“ (изчезват от симулацията) и са заменяни от нови популации неандерталци и Homo sapiens. И новото поколение също е подбирано на случаен принцип. То не е задължително да съответства на общността, чието място заема.

Симулацията е проведена над милион пъти, като са подбирани различни допускания за миграционните модели на различните общности. И почти винаги симулацията завършва с това, че неандерталците са измествани от съвременния човек.


И това се случва въпреки фактът, че по всички признаци, освен един, двата симулирани вида са създадени като равни. И никой няма предимства спрямо другия. Единственото различно в модела е, че Homo sapiens разполагат с „подкрепления“, които мигрират от Африка, а неандерталците не могат да подведат резерви отникъде.

„Подкрепленията на съвременния човек не са текли като бурен поток към Европа“, обяснява Орен Колодни от катедрата по биология към Станфордския университет. „По-скоро са били малки „поточета“ от малобройни групи. Но точно тези свежи струи, макар и съвсем слаби, са се оказали достатъчни, за да превърнат неандерталците в изчезващ вид“.

Авторите на изследването обясняват, че в случая не се касае за „подмяна на населението“. Вместо това трябва да се разглежда процес на „постепенно заместване“ на племената от неандерталци от мигриращи групи на съвременния човек, които пристигат и се установяват в Европа.

Ако оцеляването беше игра на късмета, „то е налице шмекеруване, тъй като един от видовете ползва повтаряща се миграция. В тази игра неандерталците са били обречени винаги да бъдат губещия вид“, допълва Колодни. Той обаче подчертава, че доказателствата за подобни периодични миграции, каквито са ползвани в компютърния модел, са по-скоро предполагаеми, тъй като трудно биха могли да бъдат реално защитени; мигриращите групи едва ли са оставили по пътя си много археологически значими „улики“.

Мнозина експерти смятат, че новото изследване ще се окаже важна крачка по пътя към отговора на въпроса, какво е унищожило неандерталците.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...