26 август 2018 г.


Преди 40 000 години най-малко две групи хоминиди населяват Евразия – неандерталците на запад и Денисовските хора на изток. Сега изследователи от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Лайпциг, Германия, разчитат генома на древен индивид от Сибир и установяват, че майка му е била неандерталка, а баща му – Денисовски човек.

Неандерталците и Денисовските човеци са най-близките отмрели видове, родствени на нашия съвременен вид. „От предишни изследвания знаехме, че понякога трябва да се е случвало да се родят деца от връзки между неандерталци и денисовския човек. Но никога не сме предполагали, че ще имаме късмета да открием следи от истински потомък на тези две групи“, обяснява Вивиан Слон, изследовател в MPI-EVA и един от авторите в изследването.

Праисторическият човек е представен само от един малък костен фрагмент. „Фрагментът е част от дълга кост и по него можем да определим, че индивидът е живял най-малко 13 години“, обяснява Бенс Виола от Университета в Торонто. Костният фрагмент е открит от руски археолози по време на разкопки в Денисовската пещера през 2012 година. След като е идентифицирана като останки от хоминид на база протеиновият състав, е изпратена за генетични изследвания в Лайпциг.


„Интересен аспект на този конкретен геном е, че ни позволява да научим неща за две популации – неандерталците по майчина линия на индивида и Денисовския човек по бащина“, обяснява Фабрицио Мафесони от MPI-EVA, който е съавтор в изследването. Експертите са установили, че майката на индивида е генетично по-близо до неандерталците, живеещи в Западна Европа, отколкото до неандерталците, живели по-рано в Денисовската пещера. Това е показателно, че неандерталците са мигрирали между западна и източна Евразия десетки хиляди години преди да изчезнат.



Анализите на генома освен това разкриват, че Денисовският човек, който е бил баща на детето, чиито останки са изследвани, има поне един неандерталец сред предците си. „Така че, само от този единствен геном можем да установим многобройни взаимовръзки между неандерталците и денисовските хора“, казва Бенджамин Верно от MPI-EVA, третият съавтор в изследването.

„Забележително е, че откриваме това дете, плод на връзката между неандерталец и денисовски човек, сред едва шепата древни индивиди, чиито геноми сме секвенирали до този момент“, добавя Сванте Пааво, директор на катедрата по еволюционна генетика в MPI-EVA и водещ автор на изследването. „Неандерталците и денисовските хора може и да не са имали много възможности да се срещнат, но когато това се е случвало, често са осъществявали кръстосване помежду си – много по-често, отколкото предполагахме“, казва Пааво в заключение.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...