8 август 2018 г.

Тя вече е известна като най-старата гривна в света, изработена от камък. Ясно е, освен това, че е дело не на древен представител на вида Homo Sapiens, а на майстор от изчезналия вид Денисовски човек. До този момент датировката ѝ е между 40 и 50 000 години.

Каменната гривна е открита през 2008 година в т.нар. Stratum 11 (т.е. пласт 11) в световноизвестната пещера Денисов в Алтай, Сибир.


Нови открития обаче сочат, че гривната може да е още по-стара и да е изработена преди 65-70 000 години – време, за което не се предполага, че праисторическите хора са умеели да изработват такива прецизни предмети.

Максим Козликин, изследовател от Института по археология и етнография в Новосибирск, посочва австралийски експерти сред онези, които са достигнали до изключителните резултати относно възрастта на гривната.


“Предварителните резултати за възрастта на Stratum 11, където е открита гривната, сочат 65 000 – 70 000 години”, казва Козликин, цитиран от Siberian Times. “По всичко личи, че ще се наложи да се промени датировката на артефакта и тя ще се окаже още по-древна”.

Разбира се, че такива резултати са били подложени на нееднократни проверки, а резултатите се оказват “потвърдени и проверени отново”, както е записано в руски доклад, в който се цитират думите на учени, занимаващи се с изследвания на гривната.
Някои информационни ресурси дори вече се готвят да публикуват материали със сензационни заглавия.





Но преди това предстои експерти от университета в Уолонгонг, Австралия и от Оксфордския университет да се срещнат с руските си колеги, за да “обсъдим датировките”, казва професор Михаил Шунков, директор на Института по археология и етнография.

През тази година гривната беше показана на изложба в Париж, където се описваше като “50 000-годишна”, възраст, потвърдена от учените.

“Дори и създадена преди 50 000 години, такава изработка и с (известното ни) ниво на технологиите… това вече е явление от особено значение”, казва проф. Шунков. Той добавя, че консенсус по въпроса за възрастта на артефакта ще бъде обявен, след като експертите по време на предстоящата среща обсъдят въпроса и бъде подготвено за публикация съответното научно съобщение. “До тогава ще се въздържам от изказвания”, казва професорът и добавя, че някои данни са “двусмислени” и изискват допълнително изясняване. “Ако или когато постигнем пълно съгласие, първо ще подготвим научна публикация, а после ще правим изявления”.



Екипът на Siberian Times е опитал да се свърже с австралийските експерти, споменати в руския доклад, но до този момент усилията им са неуспешни.



Гривната се смята, че е принадлежала на жена с важен социален статут в общността, обитавала мястото, или от дете; предполага се, че е носена само при много специални случаи. Учените са категорични, че е изработена от предците на вида ни – представителите на изчезналия вид Денисовски човек. Изработката на артефакта недвусмислено показва, че са били много по-напреднали в развитието  си, отколкото се предполага. “Гривната е зашеметяваща – на ярка слънчева светлина повърхността ѝ отразява слънчевите лъчи, а през нощта, край огъня, хвърля дълбоки зелени отсенки”, казва бившият директор на Института по археология и етнография професор Анатолий Деревянко. “Малко вероятно е да била ползвана като всекидневно украшение. Убеден съм, че тази прекрасна и много крехка гривна е носена само в изключително важни моменти”.




Гривната е открита в световноизвестната пещера Денисова в Алтайските планини. Мястото е известно и с ценните палеонтологични находки от Денисовския човек (видът е наричан и homo altaiensis) – изчезнал човешки вид, представителите на който генетично се различават от неандерталците и съвременния човек.



Изработена е от хлорит. Открита е в един слой с фрагменти от човешки останки и затова се приема, че е принадлежала на тези хора. Това, което прави находката специална, е фактът, че подобна технология за изработването и полирането на гривната, е по-често срещана в много по-късен период, например през неолита.
Всъщност, и досега не е ясно как точно Денисовския човек е успял да изработи гривната, като се отчита с какви умения са разполагали.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...