9 август 2018 г.


Археолози, провеждащи разкопки в пещера в Южна Корея, са открили доказателства, които показват, че човек е използвал сложни техники за улов на риба още преди 29 000 години – много по-рано, отколкото предполагаха досега експертите.

Радиовъглеродните анализи на четиринадесет варовикови тежести, открити през юни в източния окръг, отместват „историята на риболова с мрежи с около 19 000 години назад във времето“, заявява пред AFP Хан Чан-гюн, директор на Музея към университета „Йонсе“.
По-рано изследователи са откривали каменни тежести, използвани с мрежи за улов на риба в японската префектура Фукуи и южнокорейския град Чонгжу, но за тези находки се смята, че са от времето на неолита или приблизително отпреди около 10 000 години, обяснява Хан Чан-гюн. „Тази нова находка предполага, че хората през късния палеолит също активно са ловили риба за да си набавят храна“, добавя той.

Експертът казва още, че варовиковите тежести, всяка от които тежи между 14 и 52 грама и е с диаметър между 37 и 56 милиметра, имат издълбани части. Те са служели, за да може тежестите да се привържат към долната част на мрежите, които праисторическите хора са използвали за да ловят малки риби в плитки потоци.



В пещерата Маедун археолозите са открили още фосилизирани кости от риба и различни животни, както и каменни сечива и кремъчни остриета.

Преди находката от Южна Корея, за най-старите принадлежности за улов на риба се приемаха риболовни куки, изработени от черупки на морски охлюви, открити на един от южните японски острови. За тези куки се смята, че датират отпреди 23 000 години.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...