20 юли 2018 г.


Археолози са открили нови храмове и изправени каменни монолити в Гьобекли тепе – световно известният археологически обект, намиращ се в югоизточната турска провинция Шанлъурфа.

В интервю за държавната Анадолска агенция, Мехмет Юнал, ръководител на катедрата по археология в Университета „Харан“ в Шанлъурфа, заявява, че са открити „най-малко 15 нови мега-монументални храма и повече от 200 изправени каменни монолита“. Находките са част от геофизичните изследвания, провеждани в региона на Гьобекли тепе.
Само преди няколко дни археологическият обект Гьобекли тепе беше вписан в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

„Тъй като през следващите години археологическите разкопки в района ще продължат, предстои ни да открием още нови структури“, подчертава Юнал. Той добавя, според експерти, на Гьобекли тепе има потенциал за провеждане на разкопки за следващите поне 150 години.

От 2011 година Гьобекли тепе беше в списъка на ЮНЕСКО с обекти, предстоящи за добавяне към списъка със световното наследство. Обектът е открит през 1963 година, когато на мястото работят изследователи от Истанбул и Чикаго. Оттогава до сега разкопките не са прекратявани.

От 1995 година насам проучванията на обекта се извършват в рамките на съвместен проект между музея в Шанлъурфа и Германският археологически институт. Резултатът от работата на специалистите от Германия и Турция са множество нови находки, в това число и Т-образен обелиск от неолитната епоха, чиято височина варира между 3 и 6 метра, а теглото му се оценява на между 40 и 60 тона.



По време на разкопките са открити разнообразни артефакти, сред които е и 65-сантиметрова човешка статуетка, датираща отпреди 12 000 години.

За да бъдат защитени откритите на обекта към момента монументи, беше издигната стоманена конструкция с площ от 4000 квадратни метра. Защитната покривна конструкция беше едно от условията, които трябваше да бъдат изпълнени, за да бъде утвърдена кандидатурата на обекта за вписване в списъка на ЮНЕСКО.



Обектът беше временно затворен за посетители, докато се изграждаше покривната конструкция. От месец февруари насам Гьобекли тепе отново е отворен за желаещите да разгледат най-древния храмов комплекс в света.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...