7 юли 2018 г.

Това природно злато вече не е достатъчно "златно"
Златото е невероятно странен химически елемент. От една страна, досега се смяташе, че голяма част от него се е родила вследствие сблъсък на две супер плътни неутронни звезди. Част от това атомно злато, разпръснато из космоса, под въздействие на гравитацията се е сляло и се е оказало сред материята на новоформираща се Земя. По-късно, преминавайки през цяла поредица от геоложки процеси, златото се озовава близо или на повърхността на планетата.

Епичната му космическа одисея е наистина удивителна, а не по-малко е и ползата от златото, при това без да броим употребата му за бижута. Сега учените са успели да създадат нова форма на златото, която е „по-златна“ от всякога и изобщо не говорим за шарлатанщина. Статия за откритието е публикувана в New Scientist.

Никой от химическите елементи не може да си съперничи със златото и това се дължи на електроните на ценния химически елемент. Ако прескочим дългите и сложни подробности, най-просто казано, уникалността на златото се състои в това, че поглъща много от по-ниските дължини на вълните от видимия спектър, т.е. – от синята част на спектъра. Това пък означава, че остават само отразените цветове, които формират характерния златен цвят. Другите елементи „не умеят“ да абсорбират по същия начин; изключение прави само цезия, при който също нещата опират до подобна поглъщаща способност.

Вторият ключов момент е, че златото е благороден метал, което означава, че е инертен: направо е скучно устойчив на корозия и окисляване. Ще си остане все същото блестящо злато и след хилядолетия, за разлика от други важни за цивилизацията метали – медта, например – които бързо се разпадат, след като се окислят.

И при всичката тази уникалност, как е възможно златото да стане още по-златно? В лабораторни условия злато е синтезирано и преди, но за да се осъществи новата  конкретна задача, се налага учените да се захванат с подобряване на химичните му свойства и да го направят още по-инертен метал за света около него; естествено не бива да се посяга на уникалната му особеност с поглъщането на определени дължини на вълните от видимия спектър.



Задачата е наистина трудна за изпълнение. Но за щастие, през 2015 година са постигнати първите успехи в нейното разрешаване. По онова време, екип от учени от Центъра по нано и меки материали в Бангалор, Индия, успява да осъществи няколко истински „магии“. Учените загряват в пещите златен хлорид до температура от 220°C; нагряването продължава половин час и се извършва присъствието на (внимание, сложно за произнасяне химическо съединение!) тетраоктиламониев бромид. Така се получава елементарно злато, което формира микроскопични, неравномерни, издължени бучки.

Тези микрокристали може и да не изглеждат кой знае колко впечатляващо, но в новото изследване екипът ги „поосветява“ малко и установяват, че поемат много различно визуалния „удар“. За да разберат какво се случва обаче, учените се налага да го бомбардират с някои доста лоши неща.

В статия, озаглавена “Nobler than the Noblest”, учените обясняват, че всъщност има начини, чрез които златото да бъде „атакувано“ химически. Например, нормално златото може да бъде разтворено в т.нар. „царска вода“ (aqua regia), която представлява смес от азотна и солна киселина.
Живакът е също толкова интересен и странен метал, който реагира особено „драматично“ със златото. Ако искате да се отървете от златото си, тези две опции ще ви свършат добра работа. Новата форма – формираща удължени, микроскопични кристали – обаче, устоява и на тези два доказали се метода.



Единствено хиперконцентрирана „царска вода“ успява да разтвори новата форма злато; учените подчертават, че с всичко друго „на практика липсва реакция“. Това означава, че този тип злато, изковано в лабораториите, е още по-устойчиво на химически промени, отколкото конвенционалното злато.

Учените предполагат, че странната форма на полученото злато подсказва, че електроните в него са „подредени в странни, неконвенционални кристални решетки“ и това го прави по-устойчиво на химически въздействия.
Казано по друг начин: Човек вече може да се похвали, че е създал по-златно злато от това, което се е формирало от цялата мощ на геоложките процеси на планетата ни. Или както пишат авторите на изследването, тяхното „неконвенционално злато е по-благородно“, отколкото създаденото от природните сили.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...