5 август 2019 г.


Алхимиците от векове търсят начин, да превръщат неблагородните метали в злато. А това се оказва съвсем осъществима задача. Е, за целта трябва да разполагате с ядрен реактор и подходящите изотопи.

В ядрените реактори едни елементи се превръщат в други. Например, уранът се трансформира в плутоний, сярата – в хлор, желязото – в никел. По този начин може да се “произведе” и изкуствено злато. Синтетичният “благороден” метал е получен още през 1947 година от американски физици. Доказателството за успеха им са 35 микро грама злато, които се съхраняват в Чикагския музей на науката и промишлеността. Златото е “синтезирано” от 100 милиграма живак.

Това е най-достъпният начин за “изработването” на изкуствено злато – радиоактивен разпад на някои от изотопите на съседните му елементи (живак и платина). Обаче, да се превръща платина в злато няма никакъв смисъл, тъй като платината е още по-рядък и скъп метал.

Алхимиците наричат това превръщане на “нещо друго” в злато хрисопеа (от гръцките думи “хрисос - “злато” и пеа - “създавам”).
Злато-197 (единственият устойчив изотоп на златото) може да се получи след бета-разпад на живак-197. За да се случи това обаче е нужно много скъпоструващо оборудване и трудоемки процеси, които в крайна сметка дават минимални количества от благородния метал. Освен това, изкуственото злато трябва да се извлече от сместа на нуклеотиди и нереагирали изотопи, а това не е прост процес. Цената на синтетичното злато се оказва баснословна, затова и производството му е икономически неизгодно.



Други ядрени реакции пък водят до образуването на неустойчиви изотопи на златото. Техният живот се ограничава до няколко дни, след което радиоактивното злато – на пръв поглед неразличимо от добитото от земните недра – буквално пред очите започва да се “топи” и се превръща в локвичка живак.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...