5 август 2019 г.


В Университета в Аризона продължават работите по създаването на Големия Магеланов телескоп (Giant Magellan Telescope). Той ще бъде инсталиран в планините на Чили – в обсерваторията Лас Кампанас. Мястото не е избрано случайно: относително стабилните метеорологични условия, които осигуряват значително време с ясни нощи, както и заради нищожното „светлинно замърсяване“.


Бъдещият телескоп ще има сложна оптична система. Съставен е от осем отделни огледала, всяко с диаметър 8,4 м и тегло от 20 тона. Сумарно огледалата ще образуват телескоп с диаметър 24,5 м, чиято резолюция ще е десетократно по-голяма от тази на космическия телескоп „Хъбъл“.


Наскоро инженери са започнали да подготвят мястото за основите на телескопа, но работата по създаването на огледалата му тече от 2005 година насам. Времето може и да изглежда много, но това е много трудоемък процес, който се извършва съвсем бавно. Всичко опира до това, че не бива да се допускат никакви грешки. Само полирането на огледалата е отнело 10 месеца. Допустимото отклонение от идеално гладката повърхност е само 25 нанометра.


Заради всички изискващи време и внимание процеси, учените са решили да отложат въвеждането в експлоатация на телескопа. Първоначално се предвижда това да се случи през 2024 година, но сега е преценено, че съоръжението може да започне работа през 2026 година, а до 2028 година трябва да са инсталирани всички огледала и телескопът да заработи с пълната си мощ.



Отливането на второто огледало е завършено на 15 януари 2012 година. След бавното му охлаждане, почистване, полиране и други технологични етапи, то е затворено в специален транспортен контейнер и е пренесено в склад за съхранение. Транспортирането на безценното огледало е приключило на 17 юли 2019 година.



И останалите три от петте основни огледални сегмента на телескопа вече са отлети и в момента преминават през различни етапи на обработка. През 2020 и 2021 година ще бъдат отлети още две огледала. Тъй като огледалата са прекалено големи, за да се пренасят по въздух или суша, транспортирането им до Чили ще се осъществи с кораби – от пристанището в Хюстън и през Панамския канал.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...